Munnskold

doctor-picture

After, eller munnskold, som det ofte kalles på folkemunne, er sår eller blemmer i munnen som kan være svært smertefulle. Unge mennesker har oftest munnskold.

Munnskold (after) kjennetegnes ved runde, klart avgrensede sår eller blemmer i munnhulen. Ofte dreier det seg om myke blemmer eller sår som har en gulhvit hinne. Typisk vil det være en hissig rød kant rundt såret. Munnskold kan være direkte smertefullt, særlig ved inntak av mat og drikke og tannpuss, men vil som regel bli borte av seg selv etter en til to uker.

Det er flest unge mennesker som er plaget av after, og tendensen til å få munnskold blir mindre når man passerer 30 år.

Årsaken til munnskold er foreløpig ukjent, men det verserer mange teorier. Virus kan ha noe med saken å gjøre, uten at det finnes klare bevis for det. Noen mener det er en sammenheng mellom munnskold og rifter i munnen. 

Kvinner får oftere munnskold enn menn, og det er en tendens til at kvinner kan være ekstra plaget i sammenheng med menstruasjon. Det er også ting som tyder på at de som ikke røyker får munnskold oftere enn de som gjør det. Noen plages av munnskold til stadighet, og man regner med at rundt 20% av den norske befolkninger har munnskold i perioder. 

Hva kan jeg gjøre med munnskold?

Det finnes ikke noen kur mot munnskold, men det finnes en del lindrende produkter på apotek som kan lindre plagene.

Siden det kan være en sammenheng mellom munnskold og munnhygieneprodukter, anbefales de som ofte har munnskold å unngå tannkremer med sterke såpestoffer, som sodiumlaurylsulfat. Egnede tannkremer finnes på apoteket.

Å skylle munnen med munnskyllevann som inneholder klorheksidin man muligens også forkorte perioden med munnskold noe.


Se produkter: Munnsår og munnskold

Aktuelle produkter

Gum Afta Clear Spray 15 ml

169,-

Gum Afta Clear Gel 10 ml

135,90

Sensodyne Original Tannkrem 75 ml

63,90

Jordan Tannb Clinic Action Sof 1 stk

45,90