Tilgjengelig for kjøp på nett mellom 8 og 16

Dette produktet må selges med veiledning av Farmasøyt, og er derfor kun tilgjengelig for kjøp på nett mellom kl 08.00 og 16.00 på hverdager.

Du kan allikevel kjøpe produktet på ditt nærmeste Boots Apotek.

Finn ditt apotek og se åpningstider.

Egenerklæring for kjøp

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×

Brennkopper

Brennkopper (impetigo) er en overfladisk hudinfeksjon som skyldes bakterier. Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme. Brennkopper kan opptre som sår med en karakteristisk gul skorpe eller som væskefylte blemmer (bulløs impetigo).

Liten jente med brennkopperLiten jente med brennkopper

Brennkoppper er en hudsykdom som forårsaker blemmer og sår i huden. De går ofte over av seg selv, men det er fortsatt viktig å behandle tilstanden riktig.

Høysesong på sensommeren

Hudsykdommen sees oftest hos barn under 12 år, mest hos små barn, men kan også smitte andre aldersgrupper. Barn med andre hudsykdommer som atopisk eksem er spesielt utsatt fordi bakteriene som forårsaker brennkopper trenger inn gjennom små sår i huden.  Med høy luftfuktighet og varme, lette klær og hudkontakt mellom barna i barnehage og på skole, er sensommeren og tidlig høst ofte høysesong for brennkopper. Brennkopper smitter veldig lett både fra barn til barn og mellom ulike områder på kroppen. Brennkopper smitter via væske fra sårene som inneholder mye bakterier, og smittefaren kan begrenses ved at sår dekkes med plaster. Brennkopper kan også smitte via gjenstander det har kommet sårvæske på (f. eks håndklær, sengetøy, kluter og leker). De som steller barn med brennkopper er også spesielt utsatt for smitte og bør være nøye med håndhygienen. Småsår er kan være inngangsporter for bakterier, og bør stelles godt. Bruk gjerne engangshansker ved stell av brennkopper.

Symptomer

Brennkopper finnes i to ulike former, ikke-bulløs og bulløs. Den vanligste, ikke-bulløs, begynner gjerne som små blemmer som sprekker og blir til sår med gulbrun sårskorpe. En rød sårkant rundt skorpen er vanlig. Sårene kan variere i størrelse, men kjennetegnes av den klebrige, gule skorpen. Den andre formen, bulløs, er sjeldnere og preges av større blemmer (0,5-3 cm tverrmål) med en tynn hinne som sprekker lett. Denne typen brennkopper får en lysebrun skorpe.

Utslettet starter ofte i ansiktet, gjerne rundt munnen og nesen, men kan forekomme på hele kroppen. Det tar vanligvis fire til ti dager fra smitte til utbrudd.

Sykdomsforløp

Brennkopper blir ofte bra av seg selv. Det er likevel viktig å behandle på riktig måte slik at infeksjonen ikke sprer seg til andre deler av huden, og for å unngå smitte til andre barn. Barn bør holdes hjemme fra barnehage hvis det ikke er mulig å dekke brennkoppene med plaster. Store sår bør ha tørket ut før barnet vender tilbake til barnehagen. Eldre barn vil lettere kunne håndtere situasjonen, men om barn skal holdes hjemme fra skolen ved betydelig utbrudd av brennkopper bør vurderes i forhold til smittefare og barnets komfort.

 Som regel er barnet i god form gjennom hele sykdomsforløpet, men lett feber kan forekomme. Om du er i tvil, eller hvis barnet har utbredte infeksjoner/sår (lesjoner) flere steder på kroppen og/eller feber, bør du ta kontakt med lege. En enkel bakterieprøve avgjør hvilken bakterie det dreier seg om og hva slags antibiotika som virker best.

Når må legen kontaktes?

Hvis brennkoppene dekker store hudområder, ikke går over av seg selv eller er kombinert med feber eller dårlig allmenntilstand bør man kontakte lege. Dersom man er usikker på om det dreier seg om brennkopper, kan legen også bidra med en diagnose ved hjelp av bakterieprøve. Legen vil være behjelpelig med råd til hvordan et større utbrudd av brennkopper kan håndteres.

Noen tilfeller av brennkopper kan kreve behandling med antibiotika i form av reseptbelagte tabletter eller mikstur.

Sårbehandling

  • Vask sårene med såpe og rennende vann 2-3 ganger i døgnet
  • Antiseptisk sårvask som inneholder klorheksidin anbefales
  • Fjerne løstsittende skorper forsiktig ved å bløte dem opp, slik vil du bedre komme til med bakteriedrepende behandling
  • Smør på antibakteriell/antiseptisk salve som du får du kjøpt reseptfritt på apoteket
  • Dekk sårene med plaster eller tørre kompresser der det er mulig
  • Vask hendene ofte, og bruk egen såpe og håndkle til barnet
  • Den som har behandlet sårene må vaske hendene godt med vann og såpe etter sårstell
  • Bruk av engangshansker kan vurderes, særlig dersom den som steller sårene selv har småsår på hendene.

Kilder: helsenorge.no, Norsk helseinformatikk, Folkehelseinstiuttet

 

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021