Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×

Informasjon om munnbind, maske og åndedrettsvern

I forbindelse med covid-19 har munnbind vært omtalt som aldri før. Mange snakker også om masker og «kirurgiske munnbind». Hva er det og hva er forskjellene?

Munnbind, åndedrettsvern og ansiktsmaske. Hva er egentlig forskjellen på de ulike typene, og hvilken skal man velge når?

Munnbind 

Munnbind defineres av norske helsemyndigheter som et medisinsk munnbind produsert for bruk i helsetjenesten. Medisinske munnbind kalles også «kirurgiske munnbind». Kirurgiske munnbind danner en fysisk barriere over munnen og nesen til brukeren. Brukt riktig kan munnbind gi beskyttelse mot dråpesmitte. Personer som har luftveisinfeksjon kan bruke munnbind for å unngå å smitte andre.

Medisinske munnbind må innfri en rekke krav i henhold til standarder for denne typen verneutstyr. Medisinske munnbind finnes i ulike klasser etter beskyttelsesgrad og bruksområde. Munnbind er til engangsbruk, og de skal ikke brukes på nytt etter at de er tatt av. Munnbind skal skiftes dersom de har blitt skitne eller fuktige. Det er svært viktig å bruke munnbindene riktig dersom de skal ha ønsket effekt. Håndhygiene er viktig når man tar dem på og av. Siden munnbind kan være ubehagelige å gå med, er det større fare for at man tar seg i ansiktet. Siden hender er en sentral smittekilde for bakterier og virus, kan det øke smittefaren. Pass derfor på at du ikke tar deg i ansiktet mens du har munnbindet på. Munnbind skal kastes i søppel etter bruk.


Åndedrettsvern

Åndedrettsvern, ofte omtalt som «maske» på folkemunne, tetter langt mer rundt ansiktet enn et munnbind. Åndedrettsvern kalles også for «støvmasker». Åndedrettsvern kan ha ventil. Det finnes flere ulike former for åndedrettsvern. De enkleste formene er halvmasker i filtrerende materiale med eller uten ventil som dekker munn, nese og hake. Det finnes også mer avanserte halvmasker med filterventil som kan skiftes ut og også helmasker som dekker øynene og helmasker med tilførsel av luft.

Åndedrettsvern har ulik beskyttelsesgrad og ulike bruksområder i henhold til type. Åndedrettsvern brukes i ulike sammenhenger, både for å beskytte mot smitte, men også for å beskytte mot støv og forurensning. De er i likhet med munnbind underlagt krav og klassifisering i henhold til standarder. Noen åndedrettsvern er beregnet for engangsbruk, andre kan brukes flere ganger. Det er svært viktig at åndedrettsvern brukes riktig i henhold til bruksanvisningen for det enkelte produktet.


Ansiktsmaske 

Ansiktsmaske defineres av helsemyndighetene som hjemmelagede eller fabrikkproduserte ansiktsmasker, til ikke-medisinsk bruk, av tekstiler eller andre materialer. Det finnes ikke samme type standarder eller lovverk for produksjon og effekt for ikke-medisinske ansiktsmasker som det gjør for medisinske munnbind og åndedrettsvern, og det er derfor vanskelig å si noe om effekten på generell basis. Forskning tyder på at masker i de fleste tilfeller vil de ha mindre effekt enn standardiserte munnbind. Effekten vil variere med materialet ansiktsmasken er laget av, type og passform. For ansiktsmasker gjelder at de ikke skal tas på igjen før de er vasket. De bør kunne vaskes på minst 60 grader.

Relevante produkter

Boots Norway © 2021