Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 07.08.2023 Publisert 26.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Diabetes type 1

Type 1-diabetes er en kronisk stoffskiftesykdom som skyldes mangel på insulin. Kroppen trenger insulin for å regulere blodsukkeret, og personer med diabetes type 1 er avhengig av å få tilført insulin via injeksjon eller insulinpumpe.

Diabetes type 1 er en stoffskiftesykdom som skyldes mangel på insulin.

Insulin kontrollerer cellenes opptak av sukker fra blodet og regulerer leverens sukkerproduksjon, og er derfor avgjørende for at kroppen skal fungere. Cellene trenger energi. Det får de blant annet fra sukker, og uten insulin klarer ikke cellene å ta opp sukker fra blodet.

Årsakene til diabetes type 1-diabetes er lite kjent, men man regner med at det finnes en viss grad av arvelighet. Les mer om diabetes her. 

Vanlige symptomer på type 1-diabetes:

  • Unormalt slapp og sliten
  • Svært tørst, uansett hvor mye du drikker
  • Unormal vektnedgang
  • Hyppig vannlating
  • Syreforgiftning (dehydrert, oppkast, magesmerter og kortpustethet, acetonlukt av ånden)

Visste du at?

  • Det finnes flere typer diabetes. Rundt 25.000 nordmenn har type 1-diabetes, og hvert år får rundt 600 diagnosen. Halvparten av disse er barn under 15 år.
  • Gjennom å måle blodsukkeret ditt, kan du få en indikasjon på om du har diabetes eller ikke.
  • Blodsukkerverdiene påvirkes av alt du gjør, ikke minst hva du spiser og hvor fysisk aktiv du er.
  • En dårlig regulert diabetes kan føre til komplikasjoner i nyrer, hjerte, øyne, føtter og tannkjøtt.
  • Svette, sult, hjertebank, skjelvinger og irritabilitet er noen av symptomene på for lavt blodsukker (som regel verdier under 4 mmol/l). Det er dette man kaller «føling», som oppstår pga. for mye insulin i forhold til matinntak og fysisk aktivitet.

Hva kan du gjøre selv?

Ved type 1-diabetes er kroppen avhengig av at en tilfører den insulin. Insulin finnes med ulik virkningstid, fra hurtigvirkende til langtidsvirkende. Mengden justeres i forhold til matinntak og fysisk aktivitet, og må sprøytes inn under huden. De fleste bruker en insulinpenn, andre benytter insulinpumpe eller sprøyter og hetteglass for å tilføre kroppen insulin.

Regelmessig blodsukkermåling er også en viktig del av behandlingen. Nøye kontroll av blodsukkernivået gjør hverdagen tryggere, og opplæring og kunnskap om sykdommen er en forutsetning for et godt liv med diabetes. I tillegg er det viktig med et sunt kosthold, fysisk aktivitet og røykeslutt, for å minske risikoen for å utvikle senkomplikasjoner.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024