Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 24.05.2022 Publisert 08.03.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Slik forebygger du vond hals

Er halsen din sår, og du får vondt når du svelger? Å ha vondt i halsen kan være ubehagelig og smertefullt. Heldigvis er det som oftest helt ufarlig, og går over av seg selv. Vi har samlet noen gode råd som kan hjelpe deg mens du venter på at den vonde halsen skal gå over.

Sår hals er ofte et av de frøste tegnene på influensa eller forkjølelse.

Halsbetennelse av virusinfeksjon

Man får vondt i halsen når slimhinnene og svelget blir irritert og hovner opp. Det kan være ulike årsaker til at man får vond eller sår hals, og den vanligste grunnen er virusinfeksjoner:

– Når du får vondt i halsen som er forårsaket av et virus, kaller vi det halsbetennelse. Vanlige symptomer på en halsbetennelse kan være at det er smertefullt å svelge, halsen kan være rød og man kan få hvite flekker bak i svelget. Ofte går halsbetennelsen over av seg selv etter noen få dager. Hvis det er en virusinfeksjon vil ikke antibiotika være en effektiv behandling. Heldigvis finnes det mange produkter som kan indre denne typen smerter, forklarer Maren Rambøll Ruud, farmasøyt hos Boots apotek.

 

Når bør man kontakte lege? 

–  Det er god grunn til å ta kontakt med lege hvis sår hals kun er ett av flere symptomer. Det betyr at du også har nedsatt allmenntilstand, for eksempel høy feber, smerte i kroppen, ømme og såre lymfeknuter i hals eller smerte i bihuler. Da må du få avklart at det ikke er andre bakenforliggende årsaker til den vonde halsen.

 

Forkjølelsessesongen er i gang

Hvis du har vondt i halsen, er du ikke alene. Det sies at halssmerter er et av hovedsymptomene i omlag 5 % av sykefraværet i vintermånedene, ifølge Norsk helseinformatikk, nhi.no.

Farmasøyt Ruud hos Boots apotek forklarer at de som jobber på apotek merker at det kjøpes mange lindrende produkter i visse perioder.

– Noen kan plages med sår hals året rundt, men det er gjerne sesongbetont. Vi ser i større grad at flere får vondt i halsen når det er temperatursvingninger, det vil si overganger fra varme til kaldere årstider og omvendt.

 

Gode tips mot vond hals:

  • Generelt er det et stort utvalg av ulike sugetabletter som lindrer, og mange tabletter smører sår og vond hals.
  • Noen produkter er enda mer effektive fordi de er smertestillende og lokalbedøvende legemidler. Det har kommet et godt utvalg av slike produkter de siste årene, som virker enten smertestillende, lokalbedøvende, eller begge deler. Det er lurt at du går på apoteket for å finne egnede produkter ettersom noen produkter må tilpasses alder.
  • Varm drikke kan ha lindrende effekt


Er vond hals starten på noe mer? 

Merker du at du begynner å bli sår i halsen, og lurer på om det forsvinner av seg selv? Vond hals kan også være starten på noe mer, og være ett av de første tegnene på forkjølelse eller influensa.

–  Det er vanskelig å vite hvordan sykdomsforløpet vil være og det er dessverre ikke så mye du får gjort når du allerede er smittet. Men du kan behandle en vond hals når det blir ubehagelig og plagsomt, og bruke symptomlindrende produkter. Det er egentlig alt du får gjort, sier Rambøll Ruud og legger til:

– Hvis du kjenner at du holder på å bli syk, er det et generelt tips å ikke presse kroppen fysisk, det vil si å unngå de tyngste intervalltreningene. Da gir man kroppen overskudd til å komme til hektene igjen. Du må selv kjenne etter hva kroppen din trenger. Hvis kroppen holder på å bli syk så er den mer sårbar, og da er det lurt at man ikke kjører den enda lenger ned.

Les mer om forkjølelse og influensa

 

Hvordan forebygge vond hals

Hvis den vonde halsen skyldes en virusinfeksjon, kan du og andre rundt deg bidra til å hindre virussmitte. Da er det viktig med noen generelle hygienetiltak:

  1. God håndhygiene: Vask hendene nøye og godt!
  2. Hvis man er smittet: Nys eller host i armhulen for å unngå dråpesmitte

 

Kilder: NHI

Relevante produkter

Boots Norway © 2024