Ernæring

Overvekt er et verdensomspennende helseproblem som stadig øker. Også i Norge ser man en utvikling som gir bekymring for befolkningens helse i årene som kommer. Men for den eldre delen av befolkningen kan det være en utfordring å få i seg nok næring, og de kan ha behov for næringsprodukter som en supplement til vanlig kost.

Underernæring er et problem blandt eldre da sykdom og alderdom kan svekke appetiten. Da kan næringsprodukter være et godt suppliment i hverdagen.

Alle mennesker er avhengig av ulike næringsstoffer for å leve. I perioder av livet kan det være en utfordring å spise tilstrekkelig med næringsrik mat, for eksempel ved sykdom eller alderdom. Behovet for ekstra ernæringsprodukter kan komme i alle aldre, men er mest vanlig blant eldre. I dag er cirka 30 % av hjemmeboende eldre og 20-50 % av pasienter i institusjon underernærte. Ved underernæring er man ofte trøtt og kraftløs. Det kan oppleves tungt å gjøre enkle hverdagsaktiviteter som å reise seg, kle på seg, gå tur og omgås andre. Manglende appetitt er ofte et symptom. Pårørende kan ofte se en uforklarlig vektnedgang, at klokker og skjortekrager begynner å bli «romslige» og at den generelle allmenntilstanden er redusert. 

Underernæring som følge av sykdom vil gi mangel på energi og viktige næringsstoffer. Dette kan føre til komplikasjoner og forverring av sykdomsbildet. Derfor er det viktig å behandle feil- og underernæring. En persons ernæringsstatus er et tverrfaglig ansvar som kan inkludere lege, ernæringsfysiolog, sykepleier, hjelpepleier, pårørende - og ikke minst personen selv. Målet i denne sammenheng vil være å unngå underernæring.

Forebygging og behandling

Ved dårlig matlyst og/eller underernæring er næringstette drikker og pulver gode alternativer. Kroppen vil ved bruk av denne typen produkter få tilført viktige næringsstoffer slik at du kan gå opp i vekt, få mer energi og bedre livskvalitet. For risikogrupper må man være ekstra oppmerksom på dårlig allmenntilstand og langvarig, alvorlig sykdom. Nedsatt matlyst er vanskelig å forebygge, men bruk av ernæringsprodukter kan forebygge vekttap.

Produkter

Næringsdrikker er drikker som tilfører kroppen ekstra næring når det er vanskelig å dekke kroppens behov gjennom vanlig mat. Næringsdrikker kan brukes som måltidserstattere eller som tilskudd til annen mat. En fullverdig næringsdrikk med fiber tilsvarer 2 brødskiver med smør og pålegg og en vitamintablett. Næringsdrikker er de mest brukte ernæringstilskuddene, men vi har også pulver som kan blandes inn i mat, supper, desserter med kremkonsistens og sondenæring. Alle produktene er ulikt sammensatt og velges ut ifra kundenes behov.  Næringsdrikker leveres med ulik næringstetthet. Noen er fullverdige, som vil si at drikken kan erstatte vanlig mat, mens andre er tilskudd som brukes i tillegg til inntak av annen mat. 


I Boots apotek har vi et spesielt godt utvalg av ernæringsprodukter. I tillegg til det du finner i hyllene i selve apoteket, har vi mange produkter på apotekets lager. Våre apotek kan også bestille et stort utvalg av produkter fra vår grossist. Vi har et tett samarbeid med alle de store leverandørene av ernæringsprodukter og kan tilby deg et utall av smaker, drikker med ekstra fiber eller protein, supper med ulike smaker, desserter og mye mer! Spør oss, vi hjelper deg gjerne! Ved bruk at fullverdige drikker som eneste næringskilde, bør du kontakte lege. Komplette, fullverdige næringsdrikker inneholder alt kroppen trenger av proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer. De kan være eneste næringskilde, forutsatt at de gis i tilstrekkelig store mengder. De fleste fullverdige næringsdrikker inneholder ca. 400 kcal pr. 200ml flaske. 

Fullverdige næringsdrikker for barn kan brukes som eneste næringskilde og inneholder alle næringsstoffer barn over 1 år trenger. Næringsdrikker for barn forbygger slapphet og vektnedgang ved ulike sykdomstilstander som for eksempel omgangssyke. Klare næringsdrikkerr er ment som tilskudd til vanlig mat og kan brukes som drikke ved måltider. Klare næringsdrikker inneholder proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler - ikke fett. Disse kan ikke være eneste næringskilde, men fungerer godt som et ekstra tilskudd til vanlig mat. Sondeernæring er fullverdig, flytende ernæring som gis via en nesesonde eller en gastrostomiport på magen. Det finnes mange ulike typer og kan tilpasses den enkelte, behandlingen ivaretas av lege og ernæringsfysiolog. Sykdomsspesifikke næringsdrikker er spesielt utviklet for å dekke behov ved forskjellige tilstander. Det finnes næringsdrikker spesielt tilpasset behov ved for eksempel kols, nyresvikt, sårbehandling og Crohns sykdom.

Blå resept

Dersom du har en lidelse som gir behov for næringsmidler til spesielle medisinske formål, kan disse søkes dekket på blå resept. Dette gjelder ved følgende tilstander:

Kreft/immunsvikt eller annen sykdom som medfører så sterk svekkelse at næringstilskudd er påkrevd.

  • Sykelige prosesser som affiserer munn, svelg og spiserør og som hindrer tilførsel av vanlig mat.
  • Sykelige prosesser som affiserer mage eller tarm og som hindre opptak av viktige næringsstoffer.
  • Stoffskiftesykdom (Metabolsk sykdom).
  • Behandlingsrefraktær epilepsi.
  • Laktose-,melkeprotein-intoleranse/-allergi hos barn under 10 år.
  • Fenylketonuri (Føllings sykdom).

Se helfo.no for mer informasjon eller spør våre ansatte, vi hjelper deg gjerne! Få hjelp til å finne produktene som passer for deg. Det finnes mange ulike smaker å velge mellom. Finn de smakene du liker best, det øker sannsynligheten for at du fortsetter behandlingen. Kontakt ditt nærmeste Boots apotek for faglig veiledning. Sammen kan vi kartlegge hvilke produkter, konsistenser og smaker som passer deg.

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021