Omgangsyke

promo-box-picture-2

Omgangssyke 

Vanlig omgangssyke skyldes som regel virus, og er svært smittsomt. God håndhygiene er det beste forsvar mot omgangssyke. 

Vanligvis vil en vanlig omgangssyke være overstått i løpet av noen få dager. De typiske symptomene er kvalme, oppkast og diaré. Omgangssyke opptrer ofte som epidemier, særlig om vinteren, og alle kan bli smittet. Barn har særlig lett for å bli smittet, både fordi de oppholder seg i tette miljøer som barnehage og skole, og fordi immunforsvaret deres ikke er like utviklet som hos voksne.

Siden det er mange ulike virus som kan føre til omgangssyke, vil det variere hvor lang tid det tar fra man blir smittet til man blir syk, hvor kraftig sykdommen er og hvor lang tid det tar før oppkast/diaré avtar.

Den vanligste smitteveien for omgangssyke-virus er via dårlig håndhygiene etter toalettbesøk når den som er syk eller de som steller den syke slurver med håndvasken. Noen omgangssyke-virus, slik som noro-virus, kan også smitte ved dråpesmitte (hoste, brekninger etc.).

Er omgangssyke farlig?

For de fleste vil omgangssyke gå over av seg selv etter mellom 3 og 7 dager. Det er svært viktig å få i seg nok væske når man har oppkast/diaré. Særlig hos eldre og små barn kan uttørking være et problem ved omgangssyke.

Studier viser at man kommer seg fortere om man begynner å spise så fort som mulig, og det er god grunn til å tilby barn men omgangssyke både mat og drikke, selv om de kaster det opp. Begynn forsiktig med små porsjoner. At man ikke får spist så mye i noen dager, er sjelden noe stort problem for voksne mennesker som er friske i utgangspunktet, men stort væsketap kan være alvorlig hvis det ikke blir erstattet. Sammen med væsken vil man også miste en rekke salter og sukker som det er viktig å få i seg igjen. På apoteket finnes det egne produkter for dette, og man kan også drikke juice blandet med vann eller Farris.

Barn som ammes kan få brystmelk, og nyere studier viser at det ikke er grunn til unngå melkeprodukter ved oppkast/diaré. Melkesukker, laktose, kan forårsake at symptomene varer noe lenger, men barn kan få melk i små porsjoner, selv om de kaster opp. Følg med på allmenntilstanden og kontakt lege hvis barn blir svært medtatt og slappe eller slutter å tisse. Dette kan være tegn på uttørking.


Aktuelle produkter

Gem pulver til mikstur 10 x 10 g

258,90

Paracet tabletter 500 mg 20 stk

46,90

Antibac Pharma 85% hånddesinfeksjon 150 ml

87,90

Resorb Original Brusetablett Bringebær

115,90


Lik, Følg eller Del på sosiale medier