Fakta om feber

doctor-picture

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer, og er ofte forbundet med ufarlige infeksjoner. Høy og langvarig feber kan være tegn på alvorlig sykdom og kreve behandling. 

Feber defineres som en temperatur på over 38°C, målt rektalt. Kroppstemperaturen hos barn kan variere, men temperaturer over 37,5°C om morgenen og 38°C om kvelden regnes som forhøyet temperatur. Temperaturer på over 41°C kan være tegn på alvorlig sykdom.Feber er svært va nlig ved luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa, og vil da gå over etter få dager. Mer langvarig feber er vanlig ved sykdommer som bihulebetennelse og kyssesyke, men kan også skyldes en hel rekke andre sykdommer, noe som gir grunn til å oppsøke lege ved langvarig feber.

Forsvar og temperaturregulering

Temperaturen i kroppens indre, kjernetemperaturen, holdes relativt konstant med kun små variasjoner når vi er friske. Kroppstemperaturen reguleres av et varmesenter, som finnes i hypotalamus i hjernen. Reguleringen skjer ved at nerveceller gir beskjed til varmesenteret om temperaturforandringer i kroppen.

Ved feber økes kroppstemperaturen som en del av det naturlige forsvarssystemet mot infeksjoner. Årsaken til at man får feber er rett og slett at immuncellene er mer effektive når kroppstemperaturen økes noe. Som oftest oppstår feber i sammenheng med en virusinfeksjon. Når virusene nedkjempes av immunforsvaret, vil feberen gå over av seg selv. Enkelte ganger kan infeksjoner forårsaket av bakterier trenge behandling med antibiotika. Det finnes også en del andre sykdommer som fører til feber uten at det er en infeksjon inne i bildet. Små barn får oftere feber enn voksne, blant annet på grunn av at temperaturreguleringen deres er mer umoden enn hos voksne. Les mer om barn og feber her

Hvor bør feberen måles?

Det finnes flere ulike steder å måle feberen på. Fremdeles er det måling i endetarmen som gir de mest nøyaktige resultatene. Ved måling på huden, i munnen eller under armen vil det være visse avvik i temperaturen. Normal kroppstemperatur kan variere fra 37,1°C målt i endetarmen til 36,6°C målt i øret og 36,4°C hvis man måler i munnen. Det betyr at skal du måle kroppstemperatur i munnen må du legge til ca. 0,5°C på den temperaturen du får. Temperaturen i munnen svinger dessuten mye, og kan gi svært unøyaktige resultater. Måler du under armen, må du legge til ca. 0,6°C.

Behandling av feber

Når man har feber, bør man ta det med ro og hvile. Ofte er feberen ledsaget av generell sykdomsfølelse, og da er det naturlig å holde sengen.

Høy feber bør behandles med tiltak som får ned kroppstemperaturen hos den syke. I første omgang kan unødige klær fjernes, temperaturen i rommet senkes og huden kjøles ned med en fuktig klut/håndkle eller lignende. Unngå at den syke ligger i trekk. Den som har feber bør få rikelig å drikke, og dette er særlig viktig når det gjelder barn. Smertestillende og febernedsettende midler, som paracetamol og ibuprofen, kan brukes for å få ned feberen og minske ubehag, men vil ikke behandle den underliggende sykdommen som forårsaker feber. Vær oppmerksom på at reseptfrie legemidler alltid skal brukes i henhold til instruksjonene i pakningsvedlegget. Spør på apoteket hvis du er usikker på hvilke febernedsettende midler du kan bruke.

Kontakt lege dersom feberen kommer over 40°C, eller hvis voksne har feber på over 39°C i mer enn tre dager. Symptomer som stiv nakke, utslett, smerter i magen, hevelse i halsen, sløvhet eller at den syke er vanskelig å vekke eller å få kontakt med gir grunn til å kontakte lege umiddelbart. 

Kilder: nhi.no, helsenorge.no, legehandboka.no


Aktuelle produkter

Nurofen mikstur appelsin 40 mg/ml 100 ml

104,90

Paracet tabletter 500 mg 20 stk

46,90

Paracet 500 mg Brusetabletter 20 stk, Sitronsmak

61,90

Ibux 400 mg tabletter 20stk

99,90


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier