Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 21.02.2024 Publisert 01.03.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Munnsår (Herpes)

Munnsår som opptrer sammen med forkjølelse eller andre påkjenninger kalles ofte forkjølelsessår og skyldes en virusinfeksjon i hud og slimhinner.

MunnsårMunnsår

Munnsår forårsakes av herpesvirus (Herpes simplex) er smertefult og ubehagelig. Heldigvis finnes det reseptfrie midler man kan bruke for å minske plagene og begrense utbrudd.

Det er herpesvirus (Herpes simplex) som forårsaker forkjølelsessår. Herpesviruset kan forårsake sår og blemmer både i munnen og på leppene. De fleste voksne har hatt en herpesinfeksjon en eller annen gang i livet, men mange har hatt det uten å være klar over det.

Det første utbruddet kommer vanligvis i barneårene (1-5 år), og litt under halvparten får tilbakevendende infeksjoner. Gjennomsnittlig vil herpesinfeksjonen komme tilbake to ganger per år, men de kan bli noe mindre hyppige med alderen.

Herpesinfeksjoner i munn og på lepper opptrer ulikt. Noen merker ikke en gang at de er blitt smittet, andre får symptomer i ulik grad. Viruset blir deretter liggende i dvale i nerveknuter i kroppen, men kan vekkes til live senere i situasjoner der immunforsvaret svekkes eller huden utsettes for belastninger. Nye utbrudd utløses ofte av soling (pga. ultrafiolette stråler), menstruasjon, en infeksjon eller en psykisk påkjenning. De som plages av eksem kan også være utsatt for herpesutbrudd.

Symptomer på munnsår/herpes

Det første utbruddet begynner ofte med feber, hovne lymfeknuter, hodepine og generell sykdomsfølelse som varer i to til tre dager.

Slimhinnen i tannkjøttet, på tungen og på leppene blir rød og hoven, før det kommer til syne herpesblærer av ulik størrelse. Blærene brister etter hvert og sårene dekkes av skorper. Sårene gror i løpet av syv til ti dager, uten arr. Utbrudd senere i livet fører ofte til herpessår på kun på leppene. Før utslettet kommer til syne, klør og stikker det i huden. I løpet av noen timer kommer grupper med små herpesblærer til syne. Blærene brister etter hvert og sårene dekkes av skorper. Man regner med at herpes er mest smittsomt i fasen før blærene har fått skorper. Noen voksne kan føle seg syke under et herpesutbrudd.

Behandling av munnsår/herpes

Det kan være vondt å drikke og spise under et stort herpesutbrudd, og særlig barn kan være svært plaget. Å drikke gjennom sugerør kan hjelpe. Kalde, men ikke sure drikker anbefales. Iskrem, banan, suppe, yoghurt og most babymat på glass kan prøves.

Små barn kan være utsatt for uttørring hvis de drikker for lite. Hvis du mistenker uttørring (lite og mørk urin, tørr i munnen, tørste), kontakt lege.

Ved mye ubehag kan det være nødvendig å gi smertestillende, for eksempel paracetamol.

 

Antiviral behandling:

Det finns virushemmende kremer, som kan prøves ved leppeherpes. Disse er reseptfrie legemidler som kan brukes av voksne og barn over 12 år. Behandlingen bør starte ved første symptom, kløe, svie eller prikkende kjensle i leppene. Studier har vist at lokal behandling kan redusere tilhelingstiden med inntil én dag og ubehaget reduseres litt. 

Behandling med antivirala tabletter kan være aktuelt ved alvorlige tilfeller, hos personer med immunsvikt og sjeldne tilfellene der gravide får førstegangsinfeksjon. Dette må vurderes av lege.

Etter det første utbruddet er det noen grep man kan gjøre for å minimere risikoen for nye utbrudd. Å passe på at huden ikke blir solbrent ved å bruke solstift høy solfaktor, særlig på leppene er lurt. For å unngå tilleggsinfeksjoner i herpessår, kan antiseptisk salve brukes.

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024