Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 24.05.2022 Publisert 24.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Migrene

Migrene er anfall av sterk hodepine som blir verre ved anstrengelse. Den grunnleggende årsaken til migrene er fortsatt ukjent, men vi kjenner til en del utløsende faktorer.

MigreneMigrene

Ved milde migrenesymptomer kan smertestillende lindre, men dersom plagene skulle vedvare eller bli sterkere må man oppsøke lege.

Det finnes ulike typer migrene, og migrene er mer utbredt blant kvinner enn blant menn. Nyere forskning tyder på at migrene kan være en sykdom i hjernen, og ikke i blodårene i hjernen, slik man tidligere trodde. I begynnelsen av et anfall blir blodsirkulasjonen i hjernen nedsatt ved at blodårene trekker seg sammen. Når blodårene utvider seg igjen oppleves en dunkende hodepine, oftest i bare den ene halvdelen av hodet. Hodepinen kan følges av kvalme og brekninger, og man blir meget følsom for lyder og sterkt lys.

Et migreneanfall ledsages ofte av synsforstyrrelser, såkalt aura, som for noen fungerer som et forvarsel til smerten. Aura oppleves vanligvis som lysglimt eller uklarheter i synsfeltet, men kan også oppleves som prikking i hendene, ustøhet, talevansker og svimmelhet.  Mellom 10 og 12 % av de som har migrene opplever aura i forbindelse med anfall.

Årsaker

Årsakene til migrene er ikke fullt ut kjent, men vi vet at arvelige faktorer spiller en rolle og at det er flest kvinner som plages av dette. Det ser ut til at hormoner spiller en rolle ved migrene. Blant kvinner ser man at migrene er vanligere i den perioden av livet der man har menstruasjon. Graviditet kan følge både til forbedring og forverring av migrenen. Migrene går ofte over med alderen.

Det kan være mange forskjellige faktorer som utløser migreneanfall. Mange reagerer negativt på en del matvarer som sjokolade, oster, krydder, sitrusfrukter, alkohol (spesielt rødvin) sult kan også virke utløsende, det samme kan over- eller underskudd på søvn. Fysisk og psykisk stress oppgis også ofte som årsaker.

Forebygging

Viktigst er å unngå faktorer man ut fra erfaring vet forårsaker migreneanfall. Når man først er rammet vil hvile og søvn gjerne kunne bidra til at anfallet går raskere over.

Migreneanfall behandles ofte med andre legemidler enn vanlig akutt hodepine. Det er derfor viktig å kontakte lege dersom det er grunn til å tro at man har migrene.

 

Tips for å forebygge:

  • Forsøk å stå opp til noenlunde samme tid hver dag, også i helgene.
  • Pass på å ha regelmessige måltider, ha alltid en liten matbit tilgjengelig
  • Legg til rette for en mindre stressende hverdag
  • Ligg unna utløsende faktorer

Behandling

Ved milde og moderate smerter er det vanligvis tilstrekkelig å bruke vanlige smertestillendemedisiner. Under migreneanfall virker ofte tarmen dårlig, og vanlige tabletter tas ikke så godt opp. Det er derfor lurt å bruke brusetabletter eller stikkpiller. Paracetamol er nyttig for mange, og selges i minstepakninger uten resept på apoteket.

Kvalme og brekninger er et problem hos mange ved migrene. Kvalmedempende medisiner kan derfor være et godt alternativ. Personer som er mye plaget av migrene, kan i samråd med lege forsøke reseptbelagte legemidler spesielt beregnet på migrenebehandling. De viktigste typene migrenemedisiner kalles triptaner og ergotamin. Dette er anfallsmedisiner, og skal bare brukes når du har migreneanfall, helst tidlig i forløpet. Midlene skal ikke brukes forebyggende.

Vanligvis anbefales det at du forsøker forebyggende medisiner dersom du har tre eller flere migreneanfall i måneden, særlig dersom anfallene er langvarige og vanskelige å behandle med anfallsmedisiner.

 

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Norsk Legemiddelhåndbok

Relevante produkter

Boots Norway © 2024