Feber hos barm

doctor-picture

Barn får ofte feber. Forhøyet kroppstemperatur er et vanlig fenomen og sjelden farlig, men kan være ubehagelig for barnet.

Barn får lettere feber enn voksne, og de kan iblant få høy feber, noe som kan være skremmende for de voksne som pleier dem. Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner. Hvis temperaturen målt i endetarmen er over 38 grader, har barnet feber.

 Feber er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv. Ofte er feber hos barn forårsaket av en infeksjon, som for eksempel en luftveisinfeksjon. De fleste infeksjoner er forårsaket av virus og går over av seg selv.  Antibiotika har ikke effekt på virus, og vil kun være aktuelle å bruke dersom lege finner en bakteriell infeksjon som krever antibiotikabehandling.

Allmenntilstand

Voksne vil ofte føle seg syke når temperaturen nærmer seg 38, barn kan reagere annerledes. Det er viktig å følge med på barnets allmenntilstand når det har feber.  
Dersom barn får feber i løpet av de første tre levemånedene, kan barnet være alvorlig sykt og du må kontakte lege. Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke. Barn kan også være alvorlig syke uten feber.

Allmenntilstanden er viktigst når du vurderer barnet ditt, og er viktigere enn å se på feberen isolert. Vær oppmerksom på våkenhetsgrad, pusteproblemer, oppkast, diaré og tørste. Dersom barnet ditt har feber bør du se til det også noen ganger i løpet av natten å følge med på om tilstanden endrer seg.
Behandlingen må følge allmenntilstanden.

Tiltak og behandling

Barn som har feber bør få rikelig å drikke. Lette klær og å senke temperaturen på soverommet kan bidra til at barnet avkjøles, og øke komforten. Vurder også om tykke dyner kan byttes ut med lettere tepper.

Hvis barnet har høy feber eller er tydelig plaget av feberen kan man bruke smertestillende og febernedsettende midler. Disse finnes i en rekke former, tilpasset alder og vekt. Små barn vil som regel ha vanskeligheter med å svelge tabletter, og derfor er det mer hensiktsmessig å bruke stikkpiller, mikstur, brusetabletter eller smeltetabletter. Spør på apoteket dersom du er i tvil om hva du bør bruke.  Legemidler som inneholder paracetamol anbefales som førstevalg ved feber. Eventuelt kan ibuprofen benyttes.

Hold barnet hjemme fra barnehagen når det har feber. Feber er ofte indikasjon på at barnet kan ha en infeksjon som kan smitte de andre barna i barnehagen, og barnet selv vil ha godt av ro og hvile når det har feber. Mange barnehager har en regel som sier at barnet skal ha hatt én feberfri dag før det kommer tilbake til barnehagen.

Når bør du kontakte lege?

Kontakt lege dersom barnet virker slapt og medtatt, får kramper, eller blir vanskelig å få kontakt med. Hvis barnet får pusteproblemer, eller puster grunt og raskt, bør man også kontakte lege. Barn som ikke klarer å drikke bør også få legehjelp.  Fordi hjernehinnebetennelse er en potensielt livstruende sykdom som blant annet gir feber, bør du kontakte lege dersom barnet får andre typiske symptomer på hjernehinnebetennelse, slik som stiv nakke og utslett som ikke forsvinner når man trykker et glass mot det. Ta kontakt med lege umiddelbart dersom slike symptomer opptrer sammen med høy feber.  Langvarig feber (mer enn i to-tre dager) ledsaget av dårlig allmenntilstand, og feber hos barn under tre måneder gir også grunn til å kontakte lege. Kontakt lege hvis du er i tvil eller bekymret for barnets tilstand.

 


Bestselgere

Paracet stikkpiller 125 mg 10 stk

65,90

Paracet stikkpiller 250 mg 10 stk

64,90

Paracet mikstur 24 mg/ml 60 ml

69,90

Nuofren mikstur appelsin 40 mg/ml 100 ml

104,90


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier