Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Benskjørhet / Osteoporose

Benskjørhet svekker knokkelstyrken og fører til en økt risiko for benbrudd. Etter 50-årsalderen mister man benmasse, og da spesielt hos kvinner etter overgansalderen. Heldigvis finnes det aktiviteter og tilskudd som kan bidra til å bevare bentettheten og bremse utviklingen av osteporose/benskjørhet. 

eldre par på strandaeldre par på stranda

Fysisk aktivitet, røykeslutt, kutte ned på alkoholinntaket og tilskudd av kalsium kan ha en positiv effekt på benskjørhet.

Hva er benskjørhet/Osteoporose?

Benskjørhet er en tilstand hvor bentettheten er redusert og benstrukturen er endret. Dette fører til økt risiko for brudd. Benvev dannes og brytes ned kontinuerlig. Når man er ung dannes det mer benvev enn det brytes ned, og man opparbeider sterke ben. Når man er rundt 35 år er benvevet på det sterkeste. Ettersom man blir eldre vil benvevet brytes ned raskere enn det dannes nytt, og man vil få et svakere skjelett. Dette er en helt normal prosess. For noen vil nedbrytingen av benvevet føre til benskjørhet. Dette kan være fordi tapet av benmasse går raskere enn normalt eller fordi man hadde lav benmasse i utgangspunktet. 

Visste du at?

Benskjørhet forekommer langt oftere i Skandinavia enn ellers i Europa. Kvinner får benskjørhet lettere enn menn. Årsaken til dette er hormonforskjeller mellom kvinner og menn. Ca. 1 av 2 kvinner og 1 av 5 menn over 50 år vil oppleve benbrudd på grunn av benskjørhet.

  • Benskjørhet oppdages ofte først etter man har hatt ett eller flere lavenergibrudd (brudd uten opplagt årsakssammenheng). 
  • Benskjørhet i seg selv ikke gir noen plager. Det er bruddene som gir smerter.
  • Hofte, underarm og rygg er de vanligste stedene man får brudd ved benskjørhet.

Hos utvalgte Boots apotek kan du nå få målt bentettheten din. Målingen utføres med et apparat som ved hjelp av ultralydbølger måler bentettheten i benet i underarmen din. En slik bentetthetsmåling kan si noe om risikoen for benskjørhet. Spør i ditt Boots apotek eller se boots.no.

Risikofaktorer

Noen mennesker er mer utsatt for å utvikle benskjørhet enn andre:

  • Kvinner er mer utsatt enn menn, spesielt etter overgangsalderen. Dette er fordi produksjonen av østrogen faller etter overgangsalderen. Østrogen er et hormon som blant annet stimulerer til nydanning av ben hos kvinner. Kvinner som kommer i tidlig overgangsalder har derfor en ekstra risiko for benskjørhet.
  • Arv spiller en viktig rolle i utviklingen av benskjørhet. Dersom man har nær familie (foreldre eller søsken) som har hatt benskjørhet, er risikoen større for at man selv får det.
  • Livsstil påvirker utviklingen av benskjørhet. Kosthold med lite vitamin D og kalsium, lite fysisk aktivitet, høyt alkoholkonsum og røyking er alle risikofaktorer for benskjørhet.
  • Noen legemidler kan påvirke bentettheten. Dette gjelder spesielt langvarig bruk av kortison, og enkelte legemidler ved epilepsi. 

Symptomer

Benskjørhet har få symptomer før man får et brudd. Noen vil kunne få sammenfall i ryggen, noe som sees ved at kroppshøyden reduseres, ryggen blir krummet og magen buler frem.

Hva kan du gjøre selv?

Det er flere ting man kan gjøre selv for å forebygge benskjørhet.

  • Kalsium og vitamin D: Er viktig for å styrke benmassen, og man bør derfor ha et kosthold rikt på dette. Gode kilder til kalsium er melk, ost, yoghurt, korn og grønne bladgrønnsaker. Vitamin D finnes i store mengder i fet fisk. I sommerhalvåret er solen også en viktig kilde til vitamin D. Dersom man ikke har et kosthold som dekker behovet for kalsium og vitamin D, kan man ta et kosttilskudd som dekker dagsbehovet av disse.
  • Fysisk aktivitet: For å styrke skjelettet er det også viktig å trene. Trening med motstand er viktig for å styrke skjelettet. Aktiviteter som løping, hopping og ballsport vil også være gunstig.
  • Røykeslutt: Dersom man røyker vil røykeslutt være av stor betydning for benmassen.
  • Alkoholinntak: Bør holdes på et moderat nivå, fremfor et høyt nivå.

Er allmentilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakning og pakningsvedlegget nøye 


Kilder: fhi.no, nhi.no, helsenorge.no, Norsk elektronisk legehåndbok, felleskatalogen.no

Relevante produkter

Boots Norway © 2024