Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Slik kan du forebygge flått på hund og katt

På samme måte som hos oss mennesker kan kjæledyrene våre bli smittet av flåttbårne sykdommer ved flåttbitt. Har flåtten bitt seg fast på hunden eller katten, sitter den godt fast – og kan være vanskelig å finne.

hund og katt med flått og flåttbitthund og katt med flått og flåttbitt

Flåtten liker seg i høyt gress, skogen og fuktige steder der den enkelt kan feste seg til en mulig vert som går forbi.

Men hvordan kan man forebygge flått på hund og katt? En god huskeregel er å sjekke hunden eller katten hver gang den har vært ute, særlig når det er flåttsesong. Sjekk pelsen nøye, og bruk gjerne en børste. Vær spesielt oppmerksom på steder det er mindre pels og tynn hud som i ansiktet, i lysken og ved ørene – flåtten liker seg ekstra godt der det er varmt og fuktig. Du kan også benytte forebyggende preparater fra apotek eller veterinær. Hos Boots Apotek får du reseptfrie legemidler som dreper flått som fester seg på hund og katt. 

4 tips til å forhindre og forebygge flått på hund og katt:

  • Sjekk hunden eller katten daglig etter den har vært utendørs. 
  • Oppdager du flått, fjern den med en gang. 
  • Reduser busk, kratt og høyt gress jevnlig der du bor for å redusere forekomst av flått. 
  • Forebygg gjerne med flåttmiddel, spesielt i høysesong. 
  • Boots Apotek har reseptfrie produkter mot flått.


Se vårt utvalg av reseptfrie, forebyggende flåttmidler her.

 

Hva er flått?

Flått er en type midd som suger blod fra verten. Flåtten har åtte ben og kan minne om en liten edderkopp. En voksen flått er på størrelse med et eplefrø, men blir større og oppblåst når de har sugd blod fra verten. De er gjerne grå eller brunaktige i fargen. 

dyr med flått og flåttbittdyr med flått og flåttbitt

Fakta om flått: 

  • Flått er ca. 1-4 mm. Lang, men kan vokse til 1 cm når den suger blod.
  • Flåtten klatrer opp på gress og lyng og fester seg til dyr eller mennesker som går forbi. 
  • Flåtten er aktiv når det er varmegrader i lufta, telefritt på bakken og når snøen har smeltet. 
  • Hos Boots Apotek får du både tyggetabletter og spray som kan gi umiddelbar og langvarig beskyttelse mot flått. 
  • Man kan også få andre flåttprodukter på resept hos veterinær.

Flåttbitt – symptomer

Har kjæledyret ditt fått flåttbitt, bør du følge med på bittstedet. Det kan være ulike symptomer på flåttbitt hos hund og katt, men det er noen symptomer som kan gå igjen. Borreliose kan gi nedsatt allmenntilstand, feber og ømme ledd. Flere symptomer kan være nyreproblemer som oppkast, diaré og redusert appetitt. 

Anaplasmose er en bakteriell infeksjon som smitter når flåtten har fått suge blod i 1-2 døgn, og rammer oftest hunder. Hvis hunden blir syk forekommer symptomene gjerne etter 1-2 uker og kan gi sløvhet, feber, tegn på smerter, halting og dårlig appetitt m.m. Den er veldig vanlig i store deler av Sør-Norge og langs kysten opp til Helgeland. Den forekommer også i Sør-Sverige og i store deler av Danmark. Effektiv behandlingsmetode er intravenøs væske, smertelindring og antibiotika. Ta kontakt med veterinær om du mistenker at dyret er smittet.

Les mer om infeksjoner og skogflåttencefalitt

 

Hvordan fjerne flått på hund og katt

Den generelle regelen er at flått bør fjernes så fort som mulig. Du kan fjerne flått ved å trekke den ut med en pinsett eller med fingre. Ta tak i flåtten så nær huden som mulig før du trekker den ut.

Det er lurt å sjekke områder med lite pels ekstra godt, som for eks. ved og i ører, på hodet, buken og ved lysken. Og en god huskeregel er å sjekke dyret regelmessig da flåtten kan sitte i flere dager, og den blir større og større og kan da lettere oppdages. Men jo raskere flåtten fjernes, jo mindre sannsynlig er det at dyret blir smittet.

 

Flåttmiddel til hund og katt

Det finnes ingen vaksiner mot flåttbårne sykdommer hos hund og katt. Men det er en del preparater du kan benytte deg av som kan gi god beskyttelse.

Vi har tyggetablettene som kan gir vedvarende beskyttelse mot flått og lopper i 30 dager ved månedlig inntak. Det finnes tyggetabletter for katter og egne for hunder, dosering ut ifra kroppsvekt. Det er viktig å bruke riktig dose, for at preparatet skal være effektivt. Skal gis med maten eller etterpå.

Forslag til reseptfrie, forebyggende flåttmidler i vårt utvalg finner du her.

 

Flåttmiddel til hund

Det finnes ulike flåttmiddel til hunden på apoteket. Blant annet insektspray, som virker straks etter påføring og inntil 4 timer mot flått. Tyggetabletter kan også gis, men det er viktig å følge anvisning i forhold til inntak og vekt på dyret (for at det skal virke som det skal).

 

Flåttmiddel til katt

I vårt utvalg av flåttmiddel til katt har vi tyggetabletter som virker umiddelbart og som har en drepende effekt i en måned. Tyggetablettene virker både på flått og lopper. For at disse skal virke på flåtten må flåtten bite seg fast, det kan derfor ikke utelukkes overføring av parasittbårne sykdommer. Dosering gis ut ifra kattens kroppsvekt. Følg bruksanvisningen nøye.

Det er viktig å ikke bruke flåttmiddel for hund på katten, katten kan i verste fall bli syk, få kramper og dø av det.

 

Hva slags sykdommer kan hund og katt få fra flåtten?

De fleste flått er ikke smittebærere. Og som oftest smitter de ikke dyret, men om de gjør det kan det være alvorlig. De vanligste sykdommene hunden eller katten kan få er borreliose eller anaplasma. Det er veldig sjeldent at de utvikler sykdommer TBE (også kalt skogflåttencefalitt).

Les mer om TBE her.

 

Oversikt over de vanligste sykdommene hund og katt kan få fra flått: 

  1. Borreliose: dette er den vanligste flåttbårne sykdommen. Boreliabakterien kan ramme både dyr og mennesker.
  2. Anaplasmose: en bakteriell sykdom som kan overføre ved flåttbitt. Hos dyr kjennetegnes denne sykdommen av høy feber, sløvhet og nedsatt appetitt.
  3. Eksem: Et flåttbitt kan gi småsår i huden, som kan klø. Hos dyr kan dette utløse våteksem, som i tillegg til å klø også kan være smertefullt.
  4. TBE: Husdyr som hunder kan bli infisert av TBE, også kalt skogflåttencefalitt. Men det er ytterst sjeldent, og det finnes vaksine mot denne sykdommen. 

 

Når bør du ta kontakt med veterinær?

Du bør kontakte veterinær dersom du mistenker at din hund eller katt har blitt syk etter et flåttbitt. Noen typiske tegn på smitte kan være at allmenntilstanden er påvirket, feber, uvanlig tretthet, ustø gange eller om det er tegn til ledd- eller muskelsmerter.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024