Diabetes type 1

Type 1-diabetes er en kronisk stoffskiftesykdom som skyldes mangel på insulin. Kroppen trenger insulin for å regulere blodsukkeret, og personer med diabetes type 1 er avhengig av å få tilført insulin via injeksjon eller insulinpumpe.

Diabetes type 1 er en stoffskiftesykdom som skyldes mangel på insulin.

Insulin kontrollerer cellenes opptak av sukker fra blodet og regulerer leverens sukkerproduksjon, og er derfor avgjørende for at kroppen skal fungere. Cellene trenger energi. Det får de blant annet fra sukker, og uten insulin klarer ikke cellene å ta opp sukker fra blodet.

Årsakene til diabetes type 1-diabetes er lite kjent, men man regner med at det finnes en viss grad av arvelighet. Les mer om diabetes her. 

Vanlige symptomer på type 1-diabetes:

  • Unormalt slapp og sliten
  • Svært tørst, uansett hvor mye du drikker
  • Unormal vektnedgang
  • Hyppig vannlating
  • Syreforgiftning (dehydrert, oppkast, magesmerter og kortpustethet, acetonlukt av ånden)

Visste du at?

  • Det finnes flere typer diabetes. Rundt 25.000 nordmenn har type 1-diabetes, og hvert år får rundt 600 diagnosen. Halvparten av disse er barn under 15 år.
  • Gjennom å måle blodsukkeret ditt, kan du få en indikasjon på om du har diabetes eller ikke. Dette gjøres hos fastlegen eller i Boots apotek.
  • Blodsukkerverdiene påvirkes av alt du gjør, ikke minst hva du spiser og hvor fysisk aktiv du er.
  • En dårlig regulert diabetes kan føre til komplikasjoner i nyrer, hjerte, øyne, føtter og tannkjøtt.
  • Svette, sult, hjertebank, skjelvinger og irritabilitet er noen av symptomene på for lavt blodsukker (som regel verdier under 4 mmol/l). Det er dette man kaller «føling», som oppstår pga. for mye insulin i forhold til matinntak og fysisk aktivitet.

Hva kan du gjøre selv?

Ved type 1-diabetes er kroppen avhengig av at en tilfører den insulin. Insulin finnes med ulik virkningstid, fra hurtigvirkende til langtidsvirkende. Mengden justeres i forhold til matinntak og fysisk aktivitet, og må sprøytes inn under huden. De fleste bruker en insulinpenn, andre benytter insulinpumpe eller sprøyter og hetteglass for å tilføre kroppen insulin.

Regelmessig blodsukkermåling er også en viktig del av behandlingen. Nøye kontroll av blodsukkernivået gjør hverdagen tryggere, og opplæring og kunnskap om sykdommen er en forutsetning for et godt liv med diabetes. I tillegg er det viktig med et sunt kosthold, fysisk aktivitet og røykeslutt, for å minske risikoen for å utvikle senkomplikasjoner.

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021