Hodelus

promo-box-picture-2

Hva er hodelus?

Hodelus forekommer hyppig blant barn som går i barnehagen eller på skole. Mange barn opplever å få lus en eller annen gang. Hodelus er blodsugende parasitter som lever i hodebunnen. De er grå (gjennomsiktige), brune eller svarte. Har de nylig sugd blod, kan de være rødlige.

Lengden på lusa varierer fra 2 mm - 4 mm. Eggene er 0,3 x 0,8 mm og er festet godt til hårstråene. Et uklekket egg er gulhvitt og gjennomsiktig. Når egget er klekket blir det kun igjen et papiraktig hvitt skall. Kløe i hodebunnen er et vanlig tegn på hodelus, men ikke alle opplever dette. Andre tegn på smitte er sår og infeksjoner i hodebunn på grunn av kløe. Avføring fra lus (svart pulver) kan av og til sees på puten eller kragen.


Viktig om hodelus:

  • Lusesmitte har ikke noe å gjøre med hygiene. Lusa trives godt i rent hår.
  • Lus ikke kan fly eller hoppe.
  • Lusesmitte skjer ved at en lus kryper fra en persons hode til en annen ved nærkontakt.
  • Det er liten sannsynlighet for at lus smitter gjennom hodeplagg, børster og kammer, likevel anbefales det ikke at man låner dette av andre for å hindre smitte.
  • Man bør foreta en grundig lusesjekk om noen i omgangskretsen er smittet.
  • Lusesmitte forekommer hele året og er ikke sesongavhengig.
  • Ved påvist lus, snakk med hverandre for å begrense omfanget.

Lusesjekk og behandling

Lus opptrer nå hele året og det er derfor viktig med regelmessig sjekk fordi det er den eneste måten å begrense omfanget på. Mistenker man lus, bør man undersøke systematisk og nøye med hjelp av en fintannet lusekam, forstørrelsesglass og godt lys. Det er vanlig at hodelus er i nakken, bak ørene og oppover mot issen. Ved behandling av hodelus brukes lusekam og lusemiddel. Dette gjentas etter 8-10 dager, avhengig av hvilket produkt du bruker. Det finnes også et middel som kan brukes for å forebygge lus.


Aktuelle produkter

Eternell lusekam

69,90

Linicin 15Min Solution 100 ml

249,-

Nix sjampo 1% 59 ml

229,-

Ridian Elektrisk Lusekam

279,-


Lik, Følg eller Del på sosiale medier