Bitt og stikk

Sommeren er tiden for å oppholde seg utendørs eller på ferie i varmere strøk, men den etterlengtede varmen og solen bringer også med seg mindre kjærkomne dyr. Skulle du være så uheldig å møte på noen av disse dyrene kan vi hjelpe deg med å finne rett behandling og forebygging av bitt og stikk.

Sommerhalvåret er sesongen for bitt og stikk. Vi hjelper deg med å finne rett lindring til dine plager.

Myggstikk 

Stikk fra mygg kan være til plage på grunn av kløe. Hvis du klør på myggstikket kan det går hull på huden og oppstå infeksjoner, så kløestillende eller lokalbedøvende midler anbefales hvis du har fått plagsomme myggstikk. Noen kan reagere allergisk på myggstikk. Skulle det skje bør du kontakte lege. 

 

Flått

Noen deler av Norge er svært flåttrike, og flåttbårne sykdommer er i økende grad en bekymring.

Forebygging av flåttbitt ved hjelp av flåttmidler er å anbefale når du ferdes i skog og mark. Ta gjerne en dusj når du kommer inn. Da skyller du bort flått som ikke har festet seg. Oppdager du flått som har bitt seg fast er det viktig å få fjernet den så fort som mulig. Hvis flåtten får sitte fast i mer enn 24 timer, øker faren for at den kan overføre infeksjon. Dra flåtten rett ut med en flåttpinsett eller med neglene. Vask bittet med vann og såpe.

For å unngå infeksjon kan du bruke sårsalve. Det er slett ikke alle flått som er bærere av borreliose, men etter et flåttbitt bør du være obs på tegn til infeksjon. Det klassiske symptomet er en rød ring rundt bittstedet som oppstår en tid etter bittet. Oppdager du en slik ring eller får symptomer som slapphet, svimmelhet, hodepine og muskelsmerter skal du kontakte lege.

 

Veps, humler og bier 

Disse insektene stikker ikke så ofte, men er man uheldig kan slike stikk være smertefulle og for noen også føre til alvorlige reaksjoner. Skulle en alvorlig allergisk reaksjon oppstå skal man ringe 113 umiddelbart. Ser man at brodden henger igjen i såret, bør denne fjernes så raskt som mulig med pinsett eller neglene.

Kløestillende og lokalbedøvende midler kan brukes ved behov på stikkstedet. Du bør unngå å klø på stikket. Blir du stukket i halsen, i munnen eller har reagert på stikk tidligere bør du kontakte lege.

 

Brennmaneten 

Brennmaneten kan være utbredt i norske farvann om sommeren. Skulle du være uheldig og komme i kontakt med den norske brennmanetens tentakler er det beste rådet å skylle kroppsdelen med rikelig mengder saltvann. Sitter det igjen brenntråder på huden bør disse fjernes forsiktig, men unngå å gni slik at det frigjøres mer gift. Deretter kan kroppsdelen holdes i lunkent vann til smertene er borte. Etter dette kan det være aktuelt å bruke kløestillende eller lokalbedøvende midler på huden.

Ved alvorlige forbrenninger eller allergiske reaksjoner bør du kontakte lege. På reise til eksotiske reisemål kan du treffe på andre typer brennmaneter som gir mer alvorlige skader ved kontakt enn den norske gjør. I slike tilfeller bør du følge lokale myndigheters anbefalinger. 

 

Huggorm 

Huggormen er manges store skrekk om sommeren.

Hvis uhellet er ute og du blir bitt av huggorm er det viktig å la bittet være i fred for å begrense spredning av giften i kroppen. Det skal ikke skjæres, suges eller bites på bittet. Personen som har blitt bitt bør også være mest mulig i ro. Reaksjonene på et huggormbitt oppstår vanligvis etter noen timer, og voksne, friske personer kan oppleve at de kun får milde symptomer som hevelse og smerter på bittstedet. Noen ganger biter huggormen også uten at det sprøytes inn gift, og da får man ingen symptomer.

Oppstår det mer alvorlige reaksjoner som hevelser i hele kroppen, problemer med luftveiene, hjertebank, svimmelhet eller bevisstløshet skal sykehus kontaktes umiddelbart. Barn, eldre, gravide og personer med alvorlige sykdommer skal alltid kontakte sykehus etter huggormbitt, det samme gjelder hvis man blir bitt i overkroppen, hode eller halsen. 

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021