Vaksinasjon
Har du en resept på vaksine? I Boots Apotek setter vi de fleste vaksiner, enkelt og raskt.
Ved influensavaksinering trenger du ikke resept fra lege, vaksinen rekvireres direkte av farmasøyten i apoteket


Få resept fra fastlege/nettlege
Influensavaksine trenger ikke resept fra lege, rekvireres av farmasøyt i apoteket


Book time i Helseboka
eller kom innom apoteket på drop-in


Møt opp i apoteket
og vaksinen blir satt


Vent 20 minutter
Vaksinen settes og du venter 20 minutter
På HelseNorge finner du opplysninger om hvilke sykdommer du er vaksinert mot og når vaksinen er satt på deg og dine barn under 16 år. Les mer på Helsenorge sine sider.
På FHI sine nettsider finner du også hvilke vaksiner som er anbefalt til voksne


TBE (skogflåttencefalitt)
TBE (skogflåttencefalitt) er en hjernebetennelse (encefalitt) forårsaket av et virus (TBE-virus) som smitter gjennom flåttbitt. TBE er en sjelden, men for noen en svært alvorlig sykdom. Viruset finnes i spyttkjertelen hos flåtten og overføres ved bitt. Etter 1-2 uker kommer de første influensalignende symptom. Etter noen feberfrie dager vil en av tre utvikle hjernebetennelse som kan
gi varige skader på nervesystemet.
Det finns ikke noen behandling mot TBE, men det finns effektive forebyggende tiltak som vaksine. Viktig er å ikke blande TBE og Borreliose. Borreliose er en annen flåttbåren sykdom som årsakes av en bakterie og mer forekommende enn TBE. Det finns ikke noe vaksine mot borreliose men behandling. Forebyggende tiltak er å beskytte seg mot å bli bitt, bruk lange bukser godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått, bruk innsektsmiddel/myggmiddel. Ta en titt på huden din når du kommer hjem, fjern ev flått raskest mulig.
Les mer om sykdommen, forebyggende tiltak og vaksine mot TBE hos FHI.
Kilde nhi.no fhi.no


Hepatitt A og B
Hepatitt er en betennelse i leveren som kan årsakes av bl.a. ulike hepatitt virus. De vanligste hepatitt virusene er Hepatitt A, B, C og E. Felles for disse er at de kan angripe leveren og gi like symptomer, men virusene har svært ulike egenskaper, smittemåte og sykdomsforløp. Hepatitt B og C smitter hovedsakelig gjennom blodsmitte, deling av urene sprøyter og sprøyteutstyr, men også seksuell smitte forekommer særlig ved hepatitt B. Hepatitt A og E smitter hovedsakelig gjennom matvarer. De fleste som smittes med hepatitt A, B eller C får ingen eller få symptom, men alle typer virushepatitt kan gi symptomer i form av influensalignende plager, slapphet, kvalme, oppkast og gulsott.
Generelle forebyggende tiltak er god håndhygiene i forbindelse med måltider, toalettbesøk og bleieskift. Unngå deling av sprøyter og brukerutstyr. Unngå oral-analsex ved seksuell kontakt med kjent smittet eller ved tilfeldig seksuell kontakt under utbrudd blant menn som har sex med menn. Smitterisikoen variere og på hvor i verden du befinner deg. Det finns vaksine mot Hepatitt A og B.
Les mer om sykdommen og hvem som kan være behov av vaksine hos FHI.
Kilde nhi.no fhi.no


Livmorhalskreft
Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er infeksjon med humant papillomavirus (HPV). Det finns mange undergrupper av HPV, 40 av disse smitter genitalt, seksuelt. Infeksjonen er som regel selvhelbredende.
Noen ganger leder de til en langvarig infeksjon med kreftfremkallende typer av HPV som resulterer i celleforandringer på livmorhalsen, som kan utvikle seg til kreft om de ikke oppdages.
Forebygging av livmorhalskreft skjer hovedsakelig ved vaksinering mot HPV-virus og ved regelmessig prøve fra livmorhalsen (cellprøve)
Kilde nhi.no fhi.no


Difteri, polio, kikhoste og stivkrampe
Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge.
Les mer om dette og anbefalingene som gjelder for voksne her hos FHI.
Kilde nhi.no fhi.no


Pneumokokksykdom
Pneumokokker er en type bakterier som kan forårsake lungebetennelse og blodforgiftning, særlig hos eldre og andre med redusert helsetilstand. Alvorlig pneumokokksykdom rammer særlig de yngste og de eldste aldersgruppene, samt personer som er spesielt utsatt på grunn av andre sykdommer. Det antas at 30-50 prosent av alle lungebetennelser skyldes disse bakteriene. Det finns ca 90 varianter av pneumokokkbakterier.
Pneumkokker er og ofte årsak til mindre alvorloge sykdommer som bihulebetennelse og ørebetennelse. Det finns vaksine mot de undergruppene som står for den største andelen som forårsaker alvorlig sykdom, disse er og en del av barnevaksinasjonsprogrammet.
Kilde nhi.no fhi.no


Smittsom Hjernehinnebetennelse/Meningokokksykdom
Sykdommen skyldes meningokokkbakterier og smitter via spytt. Det finnes flere undergrupper av meningokokkbakterier. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å bli syke, men de kan smitte andre. Hos enkelte smittede kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse, noen ganger kan bakteriene formere seg i blodet, blodforgiftning og skade viktige organer.
Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 % av de som får sykdommen dør. Ungdommer er spesielt utsatte, da de oftere har meningokokker i halsen. Ungdommer deltar ofte i aktiviteter som øker risikoen for smitte, som tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholforbruk, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn.
I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir. Risikoen for å utvikle meningokokksykdom er lavere hvis du ikke deler flasker og glass med andre, får nok søvn, har et lavt alkoholforbruk og unngår røyking. Det finnes og vaksiner mot de vanligste meningokokkene som forårsaker alvorlig sykdom.
Les mer om sykdommen og hvem som bør ta vaksine på FHI.
Kilde fhi.no


Influensa
Influensa forårsakes av influensa virus, for de fleste er influensa ufarlig, men sykdommen kan være plagsom. Det er vanlig med feber, slapphet, tørrhoste, hodepine og muskel-/leddsmerter, snue og sår hals.
Risikogrupper, med svekket immunforsvar pga. kronisk sykdom eller høy alder kan rammes hardere og mer alvorlig.
Les mer om sykdommen, forebyggende tiltak som f.eks. vaksine hos FHI.
Kilde nhi.no fhi.no


Covid-19
Covid-19 er en virusinfeksjon som forårsakes av ulike varianter av SARS-CoV-2. Covid-19 kan gi alt fra ingen symptomer til alvorlig sykdom. De vanligste symptomene er luftveisymptom, generelle sykdomsfølelse, feber og muskelsmerter, men hos noen er det andre organer som og rammes. Symptomene skiller seg og lite mellom de ulike variantene av viruset. Les om koronavaksinering apotek her.
Les mer om sykdommen, forebyggende tiltak som f.eks. vaksine hos FHI.
Kilde nhi.no fhi.no

