Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen
LivmorhalsLivmorhals

HPV-infeksjon og livmorhalskreft

Humant papillomavirus (HPV) er en gruppe virus som omfatter ca. 200 ulike virus. Disse virusene kan gi ulike utslag når mennesker smittes med dem.

Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er infeksjon med humant papillomavirus (HPV). HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen hos kvinner og menn.  

oen av HPV-virusene kan gi vorter på fingre og tær, men en del av dem smitter ved seksuell kontakt, og kan gi endringer i slimhinner og hud. De vanligste endringene HPV-virus kan gi er kjønnsvorter og celleforandringer på livmorhalsen. Slike celleforandringer kan være forstadier til kreft.

Det finnes mange undergrupper av HPV. Høyrisiko HPV-typer kan forårsake kreft. Lavrisiko-HPV-typer kan gå over av seg selv. 

HPV smitter ved ubeskyttet kontakt med infisert hud eller slimhinne. Kondom vil ikke gi fullstendig beskyttelse mot overføring av HPV-virus. Det kan ta mange måneder fra man blir smittet til eventuelle hudforandringer oppstår. Mange har ingen symptomer, og vet ikke selv at de er smittet. Man kan heller ikke se forandringer i slimhinnene eller på livmorhalsen med det blotte øye. Hos de fleste vil infeksjonen gå over av seg selv etter en viss tid.

Forebygging av livmorhalskreft skjer hovedsakelig ved vaksinering mot HPV-virus og ved regelmessig prøve fra livmorhalsen (celleprøve)

Les mer på FHI

Kilde: nhi.no, fhi.no

HPV-vaksine kan beskytte mot følgende HPV-relaterte kreftformer:

  • Livmorhalskreft (kvinner).
  • Kreft i endetarm/anus, munn og svelg (begge kjønn).
  • Kreft i skjede og ytre kjønnsorganer (kvinner).
  • Kreft på penis (menn).

Husk celleprøven!

Celleforandringer på livmorhalsen kan påvises ved å ta en celleprøve. Ved jevnlige celleprøver kan celleforandringer oppdages lenge før de er blitt til kreft. Da kan forandringene fjernes før tilstanden blir farlig. Når det påvises HPV i en celleprøve, anbefales det at man tar hyppigere prøver.

For mer informasjon om celleprøver: https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/

HPV-vaksine

I 2009 ble vaksine mot HPV-infeksjon inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet for alle jenter i 7. klasse. Fra 2018 er også HPV-vaksine for gutter inkludert. Denne vaksinen beskytter mot HPV-type 16 og 18 som er årsaken til de fleste tilfellene av livmorhalskreft. De som ikke har fått vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet må selv betale for vaksinen.

Boots Apotek setter vaksine

Du kan få satt HPV- vaksine i Boots apotek eller hos fastlegen. Du velger selv hvilket apotek du ønsker å få satt vaksinen på.  Vaksinen er reseptbelagt

1. Resept

Få resept fra nettlege eller fastlege*

3. Møt opp i apoteket

og vaksinen blir satt 

4. Vent 20 minutter

Vaksinen settes og du venter 20 minutter.

*Influensavaksine trenger ikke resept fra lege, rekvireres av farmasøyt i apoteket

Kontakt din fastlege eller en nettlege for å få resepten som kreves før vaksinering hos oss på apoteket

Boots Norway © 2024