Bitt og stikk

Myggstikk kan være til plage på grunn av kløe. Hvis du klør på myggstikket kan det går hull på huden og oppstå infeksjoner, så kløestillende eller lokalbedøvende midler anbefales hvis du har fått plagsomme myggstikk. Noen kan reagere allergisk på myggstikk. Skulle det skje bør du kontakte lege. 

Aktuelle produkter

Mygga Jaico Anti Mygg Roll-On 50 ml

223,90

Autan Tropical Pumpespray 100ml

77,95

Mygga På Stikket 50 ml

129,90

Autan Junior Gel 100ml

62,95

Flått: Noen deler av Norge er svært flåttrike, og flåttbårne sykdommer er i økende grad en bekymring. Forebygging av flåttbitt ved hjelp av flåttmidler er å anbefale når du ferdes i skog og mark. Ta gjerne en dusj når du kommer inn. Da skyller du bort flått som ikke har festet seg. Oppdager du flått som har bitt seg fast er det viktig å få fjernet den så fort som mulig. Hvis flåtten får sitte fast i mer enn 24 timer, øker faren for at den kan overføre infeksjon. Dra flåtten rett ut med en flåttpinsett eller med neglene. Vask bittet med vann og såpe. For å unngå infeksjon kan du bruke sårsalve. Det er slett ikke alle flått som er bærere av borreliose, men etter et flåttbitt bør du være obs på tegn til infeksjon. Det klassiske symptomet er en rød ring rundt bittstedet som oppstår en tid etter bittet. Oppdager du en slik ring eller får symptomer som slapphet, svimmelhet, hodepine og muskelsmerter skal du kontakte lege.


Aktuelle produkter

Trix Ticklasso Flåttfjerner

149,90

Eurax krem 10% 20g

109,90

Flåtta Spray 60 ml

239,90

Xylocain salve 5% 10g

164,90

Veps, humler og bier stikker ikke så ofte, men er man uheldig kan slike stikk være smertefulle og for noen også føre til alvorlige reaksjoner. Skulle en alvorlig allergisk reaksjon oppstå skal man ringe 113 umiddelbart. Ser man at brodden henger igjen i såret, bør denne fjernes så raskt som mulig med pinsett eller neglene. Kløestillende og lokalbedøvende midler kan brukes ved behov på stikkstedet. Du bør unngå å klø på stikket. Blir du stukket i halsen, i munnen eller har reagert på stikk tidligere bør du kontakte lege. 


Brennmaneten kan være utbredt i norske farvann om sommeren. Skulle du være uheldig og komme i kontakt med den norske brennmanetens tentakler er det beste rådet å skylle kroppsdelen med rikelig mengder saltvann.  Sitter det igjen brenntråder på huden bør disse fjernes forsiktig, men unngå å gni slik at det frigjøres mer gift. Deretter kan kroppsdelen holdes i lunkent vann til smertene er borte. Etter dette kan det være aktuelt å bruke kløestillende eller lokalbedøvende midler på huden. Ved alvorlige forbrenninger eller allergiske reaksjoner bør du kontakte lege. På reise til eksotiske reisemål kan du treffe på andre typer brennmaneter som gir mer alvorlige skader ved kontakt enn den norske gjør. I slike tilfeller bør du følge lokale myndigheters anbefalinger. 


Huggorm er manges store skrekk om sommeren. Hvis uhellet er ute og du blir bitt av huggorm er det viktig å la bittet være i fred for å begrense spredning av giften i kroppen. Det skal ikke skjæres, suges eller bites på bittet. Personen som har blitt bitt bør også være mest mulig i ro. Reaksjonene på et huggormbitt oppstår vanligvis etter noen timer, og voksne, friske personer kan oppleve at de kun får milde symptomer som hevelse og smerter på bittstedet. Noen ganger biter huggormen også uten at det sprøytes inn gift, og da får man ingen symptomer. Oppstår det mer alvorlige reaksjoner som hevelser i hele kroppen, problemer med luftveiene, hjertebank, svimmelhet eller bevisstløshet skal sykehus kontaktes umiddelbart. Barn, eldre, gravide og personer med alvorlige sykdommer skal alltid kontakte sykehus etter huggormbitt, det samme gjelder hvis man blir bitt i overkroppen, hode eller halsen. 


Lik, Følg eller Del på sosiale medier