Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Stell av barnetenner

Barn får som regel de første melketennene når de er ca. seks måneder gamle, men tannfrembrudd kan skje både tidligere og senere enn dette. Riktig stell av barnas tenner danner grunnlag for god tannhelse og gode rutiner resten av livet.

Selv om barns melketenner faller ut, er det viktig å stelle de da dette danner grunnlaget for god tannhelse senere i livet. 

Når nye tenner kommer frem får mange barn kløe i gommene og kan bli irritable. Noen kan også få litt feber. Spyttproduksjonen øker i forbindelse med tannfrembrudd, og mange barn sikler mer enn ellers i forbindelse med at nye tenner er i ferd med å komme. Kløe og ubehag ved tannfrembrudd kan lindres med en kjølig bitering. Lokalbedøvende middel til bruk på gommene fås kjøpt på apotek kan brukes med forsiktighet på begrensede områder. Ved feber og smerter kan behandling med paracetamol være aktuelt, men er barnet under tre måneder må dette skje etter avtale med lege. Når barnet er tre år er settet av melketenner som regel komplett med 10 tenner i overkjeven og 10 i underkjeven.

Melketenner har tynn emalje og er lett mottakelige for karies og hull. Mange barn får hull i tenner som bare er noen måneder gamle. Vær derfor nøye med stell av melketennene, og pass på å unngå sukkerinntak og småspising mellom måltidene. Tennene bør pusses med fluortannkrem tilpasset barnets alder hver morgen og kveld fra den første tannen bryter frem.

Alle tennene skal pusses. Finn en metode slik at ingen flater blir glemt. Puss gjerne tyggeflaten først, og fortsett så med utsiden og innsiden av tennene. Husk at tennene har fem flater.

Til de minste barna skal man bruke en knapt synlig mengde tannkrem, mens tannkremmengden frem til seksårsalderen bør tilsvare barnets lillefingernegl. Deretter er en menge tannkrem tilsvarende en ert tilstrekkelig. Fluoren i tannkremen virker best dersom den ikke skylles bort etter tannpuss.

 

Tannfelling

De permanente tennene utvikles i kjeven under melketennene, og vil etter hvert skyve ut melketennene. Fra femårsalderen begynner barna å felle tenner. Melketennene løsner litt etter litt, og når de faller ut kan det gjøre litt vondt med en gang. Dette går vanligvis fort over Frem til tolvårsalderen kommer de nye tennene som skal vare livet ut. De fleste får 32 blivende tenner, men visdomstennene kan komme utover i voksen alder hos de som får dem.

 

Stell av permanente tenner

Barn er mest utsatt for hull når fra de er seks til åtte år gamle. Som melketennene er de permanente tennene, «voksentenner», særlig utsatt for hull når de er helt nye, så grundig renhold og gode matvaner er svært viktig. Husk at vann er den beste tørstedrikken og at drikke med høyt syreinnhold, som juice og brus kan skade tannemaljen. Sukkerinntak bør være begrenset og barn bør gå jevnlig til tannlege fra de er tre år gamle. Ser man tendenser til problemer med tennene før dette, bør tannlege kontaktes.

Seksårsjekslene kommer frem i fem-seks-årsalderen og har en tendens til å bli oversett. Dette er den tannen som får mest hull. Det er spesielt i forbindelse med frembrudd av denne tannen at barna bør begynne å bruke tanntråd for å rengjøre alle tannens sider.

Barn helt opp i tiårsalderen trenger at en voksen holder oppsyn med tannhygienen deres og veileder i bruk av tannbørste og andre hjelpemidler.

Fluor er en viktig del av god tannhelse og holder tennene friske livet ut - Les mer om fluor her.

 

Tannstilling og regulering

Hos noen oppstår det problemer med tannstillingen og feil bitt som må løses ved hjelp av kjeveortopedisk behandling (tannregulering). Behovet for denne typen behandling vurderes av tannlege på de ordinære tannhelsekontrollene, og vil vanligvis begynne når barnet er mellom 11 og 14 år i de tilfellene der dette er nødvendig.

Hyppig bruk av smokk kan medføre problemer med tannstillingen, men tennene kommer ofte på plass igjen når smokkebruken avsluttes.

 

Tannskader

Barn er aktive og det er ikke uvanlig at de faller og slår tenner og tannkjøtt. Det ser som regel verre ut enn det er fordi det blør mye. Det er imidlertid vanskelig å vurdere skaden selv, og som hovedregel bør barnet til tannlege ved tannskade. Hvis en melketann blir slått ut, kan den ikke settes på plass igjen, og en tannlege må vurdere om det er blitt skader på andre tenner.
Hvis en permanent blir slått ut, er det størst sjanse for at den fester seg ved at den øyeblikkelig settes på plass i kjeven. Finn alle deler av tannen. La barnet skylle munnen og hold en kald, fuktig klut på den skadede tannen i munnen. De avslåtte tanndelene/ tannen oppbevares enten i munnen til foreldrene eller barnet dersom barnet er stort nok til ikke å svelge tannen (holdes da fuktig i riktig miljø) eller i melk. Er tannen slått ut, bør man forsøke å sette tilbake tannen der den sto. Man skal holde i den tanndelen som er synlig og ikke i roten. Dra straks til tannlegen /tannlegevakt.

Blir en bit av tannen slått av, kan tannlegen slipe den til slik at den ikke irriterer tungen. Oppsøk også tannlege dersom en skadet tann skifter farge.

 

Tips

  • Spytt beskytter mot syreangrep, og ettersom spyttproduksjonen om natten er lav bør man ikke gi annet enn vann som tørstedrikk da
  • Nattamming etter tannfrembrudd gjør det ekstra viktig med grundig tannpuss, selv om tennene så vidt har kommet frem.
  • Etter hvert som jekslene bryter frem er det viktig at foreldrene sørger for godt renhold av tyggeflaten
  • Første tegn på hull i melketennene vises som hvite streker i emaljen langs tannkjøttet
     

Kilder: Den norske tannlegeforening, Norsk helseinformatikk, Apotekforeningen

Relevante produkter

Boots Norway © 2024