Tørr i munn?

Munntørrhet øker faren for utvikling av hull i tennene. Ved lite spytt er det derfor ekstra viktig med god tannpleie og regelmessig fluortilførsel. I tillegg kan spytterstatningsmidler, spyttstimulerende midler og tyggegummi ha god effekt.

Munntørrhet er ikke bare ubehagelig, det kan også skade tenner og tannkjøtt.

Munntørrhet

Munntørrhet er en plage som rammer mange. Når munntørrheten går ut over livskvalitet og tannhelse bør den behandles. Munntørrhet rammer hyppigst eldre og særlig de som bruker legemidler som har munntørrhet som bivirkning.

Se vårt utvalg produkter mot munntørrhet her

Spyttets oppgaver

Spyttet er av avgjørende betydning for munnhelsen, for matinntak og tale. Normalt skiller vi ut mellom ½ og 1 ½ liter spytt daglig. Spyttet beskytter mot skader og angrep på munnslimhinnen og tennene, fjerner matrester, nøytraliserer syre og reparerer skader på tennene. I spyttet finnes stoffer som motvirker blant annet bakterier og sopp. Smakssansen påvirkes av spyttet, og spyttet bidrar i fordøyelsesprosesser og transporterer næringsstoffer.

Årsaker til tørr munn

At du er tørr i munnen skyldes enten at spyttproduksjonen er for liten, eller at spyttets sammensetning er unormal. Redsel fører blant annet til munntørrhet, og det er helt normalt å være tørr i munnen iblant i kortere perioder.

Munntørrhet er en potensiell bivirkning av mer enn 500 ulike legemidler, blant disse er legemidler mot depresjon, søvnløshet og allergier. Dersom du bruker medisiner fast, og er plaget av munntørrhet kan du be legen din eller apotek om å vurdere om munntørrheten kan være en bivirkning av medisinene dine og hjelpe deg å finne måter å få bukt med problemet på.

Munntørrhet kan skyldes sykdommer, for eksempel diabetes og Sjøgrens sykdom. Økende grad av munntørrhet er også være en naturlig del av det å bli eldre, siden spyttkjertlene med alderen skrumper inn og produserer mindre spytt.

Konsekvenser av munntørrhet

Munntørrhet øker faren for utvikling av hull i tennene. Ved lite spytt er det derfor ekstra viktig med god tannpleie og regelmessig fluortilførsel. Fluor kan bidra til å reparere små, begynnende hull. Munntørrhet kan være svært ubehagelig, og gjøre det vanskelig å tygge og å snakke. Soppinfeksjoner i munnen er også vanligere hos de som er plaget med tørr munn.  I tillegg kan spytterstatningsmidler, spyttstimulerende midler og tyggegummi ha god effekt.

Tiltak mot munntørrhet

  • Prøv å skifte til fluortannpasta som ikke skummer, fordi overflateaktive stoffer (såpestoffer) kan ødelegge den beskyttende spytthinnen i munnen.
  • Stimulering av spyttsekresjonen med sukkerfrie sugetabletter eller tyggegummi, gjerne med fluor
  • Rengjør tenner, tunge og munnhule grundig (tannbørste, tanntråd, tannstikker)
  • Rengjøring og bruk av fluorid bør skje like etter måltider
  • Unngå søtsaker og sukkerholdig saft og drikke. Slike produkter forverrer munntørrheten
  • Drikk rikelig og ofte vann. Ved munntørrhet om natten, la litt vann skylle rundt i munnen før det svelges
  • Spraypreparater med kunstig spytt til å fukte munnen med kan kjøpes på apotek. Disse hjelper noen, men vann gir ofte like god effekt
  • Tannproteser krever grundig renhold. Løsner helproteser på grunn av munntørrhet, kan festemidler då dem bedre festet
  • Oppsøk tannlege for individualisert veiledning om optimal tann- og munnpleie

Sliter du med dårlig ånde? - Les våre tips her

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021