Det du trenger på norgesferie
Norge er et langstrakt land med mye variasjon i vær og vind sommer som vinter. Landet vårt byr derfor også på ulike utfordringer for norgesturisten. Enten du skal på bilferie, til høyfjellet, på skogstur eller tilbringe ferien ved og på sjøen har vi gode tips til ferieapoteket.
Bilferie
Bilferie kan være en utfordring dersom du selv eller familien sliter med bilsyke. Bilsyke og generell reisesyke forårsakes trolig av at synsinntrykkene ikke stemmer overens med de signalene balansenerven får. Det kan forårsake alt fra mild kvalme og uvelhet til oppkast og hjertebank, men er ikke farlig.
Å holde lav temperatur og god luftkvalitet inne i bilen, sørge for løse og ledige klær og å stoppe ofte for å ta en pause og gå ut av bilen, kan være tiltak som minsker plagene. For mange kan det hjelpe å se fremover og ut mens man kjører. I buss bør man sette seg langt fremme. Bilsyke har en tendens til å bli verre hvis man leser i bilen eller bruker skjerm. Noen vil også påvirkes av sollys gjennom bilrutene, og kan med fordel bruke solbriller eller solhatt. Ulike smaker, lukt og andre inntrykk kan også forverre bilsyken.
Barn kan grue seg for reiser fordi de har erfaringer med bilsyke og føle seg kvalme allerede før de setter seg i bilen. Da er det viktig å roe ned situasjonen og ta en prat med barnet om at man kan ta pauser og gjøre noe morsomt på veien hvis kjøreturen er lang.
Akupressurarmbånd kan ha en lindrende effekt hos noen, og er vel verdt å prøve, særlig for mindre barn. Reseptfrie reisesyketabletter kan brukes fra seks års alder. De virker ved at balansesenteret påvirkes og demper kvalme. Reisesyketabletter må tas 1-2 timer før avreise for å ha god effekt, og har lang virketid. Legg merke til at dette er legemidler og at pakningsvedlegget må leses nøye før bruk.
Høyfjellet
På lange gåturer er skotøy og sokker alfa og omega. Sokker og sko som ikke sitter skikkelig på foten eller som blir våte kan forårsake ubehag og gnagsår. En god regel er å se over utstyret på forhånd og alltid å ha med seg sokkeskift.
Et lite førstehjelpssett med det viktigste for sårbehandling bør være med i sekken. Det samme gjelder gnagsårplaster. Les mer om sårbehandling her
Det er faktisk like stor fare for å blir solbrent i Norge som det er på ferie i utlandet. I høyfjellet kan strålingen være ekstra sterk. Snø vi reflektere solstrålene slik at man lettere blir solbrent. Solkrem med høy faktor er dermed en svært god investering før fjellturen. Velg en med vannresistens og gjerne en solstift til utsatte områder som nese, lepper og ører. Solkrem må påføres på nytt annenhver time og hvis man svetter mye. Les mer om valg av solfaktor her
I skogen
Mygg og flått er det mye av mange steder i landet vårt. Men myggen først og fremst er plagsom, kan flåtten også overføre alvorlige sykdommer. Mot mygg finnes det en rekke ulike myggmidler til bruk på huden eller på tekstiler. Flere av disse har også effekt mot flått. Det er likevel viktig å sjekke hele kroppen for flått når man har vært ute. Flått skal fjernes så fort som mulig for å begrense faren for smitte. Til dette kan du bruke neglene eller en flåttpinsett. Les mer om flått og flåttbårne sykdommer her
Solferie og ferie til sjøs
Også i Norge finnes det steder ved sjøen der man på dager med fint vær kan få den reneste Syden-følelse. Før du legger deg langflat for å nyte solen, bør du imidlertid passe på at kroppen har fått et lag med riktig solfaktor. Hvilken faktor du skal velge avhenger av huden din og hvor du oppholder Les mer om valg av solfaktor her. Når du bader eller svetter mye, skal du smøre deg på nytt, ellers har ikke solkremen god nok beskyttende effekt. Vann vil også reflektere solstrålene, så på sjøen er det lettere å bli brent og du må ofte høyere i faktor. Solhatt og solbriller er obligatorisk, særlig for barna. Selv om vi kan ha et begrenset antall finværsdager i Norge, er det viktig å ta pauser fra solen, og å være forsiktig med sjokksoling av vinterblek hud. På båtferie bør båten inneholde et førstehjelpsskrin med det viktigste for førstehjelp og sårbehandling. Går turen langt fra bebygde strøk kan det være lurt å ha med et lite reiseapotek. Sjøsyke kan behandles med reisesyketabletter. Et godt råd er å sette seg midt i båten, der er sjøgangen minst.
Les mer om hva reiseapoteket bør inneholde her