Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 07.12.2023 Publisert 31.08.2022
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Insektstikk

Hva er det?

I Norge har vi mange forskjellige insekter og midd som stikker/biter oss mennesker. Noen bitt/stikk gir en kløende og hoven flekk i huden, noen gjør vondt, mens andre merker du ikke. Reaksjonen fra et stikk/bitt varierer fra person til person til tross for at man har blitt bitt/stukket av samme type insekt. Insektstikk kan hos noen utløse allergiske reaksjoner mot insektgiften, og hos noen utløse meget akutte og alvorlige overfølsomhetsreaksjoner (anafylaksi).

Myggstikk

Myggstikk gir ofte en liten hoven kul som klør. Vanligvis forsvinner den av seg selv etter få dager. I Norge er stikkene ufarlige, men i mange land kan mygg overføre farlige sykdommer.

Forebyggende tips:

  • Dekk mest mulig av huden med klær.
  • Bruk myggmiddel på hud som ikke er dekket med klær. Skal ikke brukes direkte på huden til barn under 3 år.
  • Myggnett over sengen/foran vinduet.

Behandling/lindring:
Reseptfrie legemiddel, salve/krem som demper kløe: Eurax, Hydrokortison og Xylocain.

Vepse- og bistikk

Vepse- eller bistikk gir vanligvis en intens og pulserende smerte. Området blir ofte rødt og hovent og det kan klø og svi. I et fåtall tilfeller kan stikk fra veps/bie bli alvorlig. Vepsestikk er vanligere enn bistikk.

Forebyggende tips: Veps spiser kjøtt (insekter) og sukkerholdig mat, slik som frukt. Dekk derfor til mat og drikke om du spiser ute, ta gjerne en ekstra kikk i saftglasset når du drikker, så du unngår å bli stukket i munn/hals.

Behandling/lindring: Fjern eventuell brodd. Ikke klem rundt, da mer gift kan da presses ut. Smerte kan lindres ved å legge på en isbit eller bruke lokalbedøvende salve. Xylocain salve,
hydrokortison krem/salve kan også prøves. Sett på et plaster for å unngå at du klør hull i huden og øker risikoen for infeksjon i såret.

Kontakt lege hvis du:

  • er stukket i munn eller svelg/hals
  • er stukket i øyet
  • får redusert allmenntilstand
  • har fått mange stikk
  • tidligere har reagert allergisk på insektstikk
  • utvikler en allergisk reaksjon.

Lopper

Lopper er 1-8 mm store. Fuglelopper årsaker 90 % av loppebitt på menneske og formering skjer kun via vertsdyret. Lopper legger egg i reir, i gulvtepper og gulvsprekker, og våkner opp på våren, f. eks. når kalde hytter varmes opp igjen etter vinteren. Fuglelopper kan komme seg inn i hus via ventiler og åpne vinduer, men klarer seg høyst 1-2 uker inne i et varmt hus.

Loppebitt er vanligst om våren. Bittene gir røde, svært kløende utslett. Det er vanlig at man ser et lite sår i midten, og at det er flere stikk på rad. Bittene sitter ofte nær bukselinning eller anklene.

Behandling/lindring: Kløende bitt kan lindres med reseptfrie legemiddel, salve/krem som demper kløe: Eurax, Hydrokortison og Xylocain. Mennesker og dyr behandles ikke, men smittekilden må finnes og fjernes. Loppene kommer fra et reir. Kan det være et fuglereir under taksteinen utenfor soverommet? Eller i luftventiler?

Infiserte rom bør rengjøres og støvsuges. Loppeinfiserte tekstiler kan fryses og ristes deretter over badekaret eller over papir som brennes. Kulde dreper ikke loppene. Glatt sengetøy kan ristes fri fra lopper uten frysing.

NB! Vi har egne informasjonskort om Hodelus og flåttbitt

Kilde: NHI.no helsenorge.no Felleskatalogen.no 1177.se

Er allmentilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakningsvedlegget nøye.

Boots Norway © 2024