Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen
avkjøling ved hetetokteravkjøling ved hetetokter

Hetetokter

Ett av de mest kjente symptomene på overgangsalder er hetetokter. Hetetokter er vanlig, og man kan ha hetetokter i flere år. 

Nesten alle kvinner som går gjennom overgangsalderen, opplever hetetokter i større eller mindre grad. Hetetokter er svært individuelt, slik overgangsalderen i seg selv gir individuell grad av plager og har ulik varighet fra kvinne til kvinne. Hetetokter kan være en kort fase for noen, mens andre kan ha det i fem eller ti år. Alt dette anses som helt normalt. En del kvinner opplever hetetokter som plagsomme, men det gjelder ikke alle. I tillegg er det noe som heter nattsvette, som også kan påvirke nattesøvnen. Og noen opplever også svette sammen med hetetoktene på dagtid, såkalte svettetokter. Alt er innenfor normalen, men om du opplever dette som plagsomt så er det lurt å snakke med legen din. Hos Boots apotek kan du også få hjelp og råd på veien. 

Hvis du lurer på om du har kommet i overgangsalderen, les her!

 

Hva er hetetokter?

Har du noen gang følt at det har skylt en varme over deg? Da kan det være at du har kjent en hetetokt. Hetetokter er en plutselig følelse av varme som sprer seg til øverste del av kroppen, gjerne fra brystet opp til nakke, hals og ansikt. Svetting om natten, sammen med hetetokter, er også ganske vanlig i overgangsalderen. Hetetokter er ikke farlig, og en naturlig del av prosessen der produksjon av østrogen og progesteron i eggstokkene går ned som følge av overgangsalderen. Man tror hetetokter er koblet til svingninger i østrogenkonsentrasjonen som påvirker kroppens varmesenter. 

 

Hetetokter overgangsalder

Hetetokter er et vanlig tegn på overgangsalderen. Men det er ikke alle som opplever dette helt likt. Det kan også være andre vage symptomer som kommer snikende over lengre tid, som at man kjenner seg ulik fra dag til dag eller uke til uke. 

Her er flere tips fra oss til deg om overgangsalderen. 

 

Svetter om natten – nattesvette/svettetokter

Svettetokter er at man begynner å svette i tillegg til å bli varm med hetetokter. Dette er nokså ubehagelig, og kan for eksempel skape søvnproblemer hos noen. Da er det lurt å lufte godt, ev. bruke vifte om natten og sove med lite klær. På dagtid kan det være lurt å kle seg lagvis, slik at det er lett å kle av seg når man blir for varm og begynner å svette. Dette kan oppleves fremmed og skummelt for noen, da dette er helt nye følelser. Men dette er helt normalt, og dessverre for noen, noe man må gjennom. 

 

BEHANDLING AV HETETOKTER

For de som er så plaget av hetetokter og andre symptomer ved overgangsalder at det går utover livskvaliteten, kan tabletter med hormoner være et effektivt alternativ. Det finnes også andre typer reseptpliktig behandling av plagsomme symptomer ved overgangsalder. Slik type behandling vurderes, og settes i så fall i gang, av lege. Er du svært plaget av hetetokter, bør du altså ta det opp med legen din.

Tips for hetetokter: 

  • Kjøle ned rommet man er i ved for eksempel å åpne et vindu, eller å fjerne et lag med klær.
  • Mosjon har en positiv effekt på hetetokter.
  • Holde seg unna sterk krydret mat og alkohol er faktorer som ser ut til å kunne ha en påvirkning.
  • Stress kan også påvirke overgangsalder slik at man får mer plagsomme symptomer.
  • Naturpreparater som inneholder rødkløver eller soya kan ha en effekt mot hetetokter på grunn av innholdsstoffet isoflavon.
  • Ansiktsspray med kjølende effekt kan føles behagelig på huden.

Hetetokter hos eldre

Hetetokter er noe som kan dukke opp i relativt ung og fruktbar alder, mens andre kan ha hetetokter på sine eldre dager. Får du hetetokter tidlig så kan det også vare lenger. Det trenger for eksempel ikke bety at man ikke kan blir gravid, selv om hetetokter er forbundet med overgangsalder. Men om du får det etter at menstruasjonen uteblir, så er sjansen større for at det ikke varer så lenge. I gjennomsnitt så kan symptomene vare i ca. 7 år, mens for andre kan det vare i opp mot 14 år. 

Boots Norway © 2024