Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen
engangs kateter til mennengangs kateter til menn

Engangskateter

Hvis du av ulike årsaker ikke har en normalt fungerende urinblære, kan du ha behov for å bruke kateter. Det finnes både engangskateter og permanent kateter. Engangskateter er førstevalget i mange tilfeller. Følg retningslinjene du får fra helsepersonell. Det er viktig at kateterisering gjøres med rene hender og riktig utstyr, slik at du unngår infeksjoner. Her kan du lese mange nyttige tips ved bruk av engangskateter.

Hos Boots Apotek har vi en avdeling som heter HomeCare. Dette er en avdeling med spesialkompetanse på medisink forbruksmateriell, deriblant kateter. De tilbyr personlig oppfølging av kompetente sykepleiere og produktspesialister. Bestill dine kateter enkelt på nettet og få dem raskt og sikkert levet hjem på døren. Her kan du lese mer om Boots HomeCare.

Hva er engangskateter?

Engangskateterets funksjon er blant annet å hjelpe blæren din med å tømme seg helt for urin. Det er ulike årsaker til at mennesker har utfordringer med vannlating. Som regel ønsker legen eller uroterapauten din at du skal late vannet selv først for så å bruke et engangskateter for å tømme blæren helt. Man skal alltid følge de innstruksjoner som blir gitt individuelt. En enkel forklaring av prosedyren er at man vasker hender, åpner pakken med kateteret, setter det inn gjennom urinrøret og tapper ut urinen. Når de siste dråpene er tappet ut av blæren trekkes kateteret ut igjen. Dette kalles intermitterende kateterisering. Hele prosedyren tar bare et par minutter

Se vårt utvalg av engangskateter her.

Fordeler med engangskateter

Det er flere fordeler ved bruk av engangskateter. Generelt kan vi si at engangskateter er foretrukket fremfor permanent kateter. Grunnen til dette er at bruk av engangskateter gir færre kompliksjoner enn langtidskateter. Den mest vanlige komplikasjonen er urinveisinfeksjon. Faren for infeksjon øker med tiden kateteret ligger inne i blæren. Noen er engstelig for at det skal være større infeksjonsfare med engangskateter fordi man gjerne må katererisere seg flere ganger daglig. Dette er heldigvis ikke tilfelle. Komplikasjoner ved bruk av inneliggende kateter eller langtidskateter kan i tillegg være blærestein, forsnervring av urinrøret, skrumpblære og at kateteret går tett.

Flere fordeler med engangskateter:

  • Diskret og naturlig: Mer behagelig enn langtidskateter.
  • Mer kontroll: Du kan fortsatt late vannet selv, før du tapper deg.
  • Unngå kateterkomplikasjoner: Redusert risiko for bla. urinveisinfeksjon.
  • Tømme blæren helt: Du kan unngå lekkasje og hyppige toalettbesøk
  • Lev som vanlig: Du bruker bare kateteret et par minutter når du er på toalettet.
  • Miljøvennlig: Engangskateter kan kastes som restavfall.
  • Enkelt å få hjelp: Det er enkelt for hjemmesykepleien eller andre å bruke.

Les mer ufyllende om fordeler med engangskateter her.

Hva er selvkaterisering?

Selvkateterisering benyttes av mennesker med vannlatingsproblemer. Men hva er selvkatetrerisering? Kort fortalt dreier det seg om å selv sørge for å tømme urinblæren ved å bruke et engangskateter. Det vil si at du selv setter inn kateteret når du skal tømme blæren, tømmer blæren og fjerner kateteret når du er ferdig.

På fagspråket kalles metoden «ren intermitterende kateterisering», forkortet RIK:

  • R for ren.
  • I for intermitterende (med visse mellomrom).
  • K for kateterisering.

Hvor ofte dette gjøres kommer an på hvor stort volum som tappes ut. Det vanligste er nok at det anbefales  4–6 kateteriseringer pr døgn, og gjerne mest på dagtid så du reduserer uønskede toalettbesøk på nattestid.

Les mer om RIK her.

Engangskateter for menn

Engangskateter for menn er tilpasset menn, det vil si at herrekateter er lenger ettersom menn har et lenger urinrør. Har du av ulike årsaker vansker med å tømme blæren eller sliter med lekkasje, kan engangskateter være en løsning for deg.

Prosedyren ved engangskateterisering for menn er at du fører et engangskateter inn gjennom urinrøret til urinblæren. Så fort kateteret er på plass, starter det å renne urin ut av kateteret. Når blæren er tom, fjerner du katetert og kaster det. Det kan gjøres over et toalett, en urinflaske eller ved bruk av pose som festes på kateteret. Dette kan du lære deg av behandlende helsepersonell, slik at du klarer det selv hjemme.

Noen årsaker til at menn har behov for engangskateter

Det er ulike årsaker til at menn kan ha behov for kateter. En av disse kan være urininkontinens, altså ufrivillig urinlekkasje. Urininkontinens er vanligst hos menn fra 60-års alderen. Det kan være ulike årsaker som trigger dette.

Eksempler på urininkontinens:

  • Stressinkontinens: Små mengder urin kan lekke ut ved brå bevegelser, nys, latter og hosting.
  • Urgeinkontinens: Sterk vannlatingstrang og dermed urinlekkasje.
  • Overflowinkontinens: Urinlekkasje i forbindelse med overfylt blære pga tømmingsvansker.
  • Refleksinkontinens: Det begynner automatisk å lekke når blæren er full.

Forstørret prostata kan være en annen årsak. Prostatakjertelen kan hos halvparten av menn i 50-års alderen begynne å vokse, dette gjør at den klemmer rundt urinrøret. Avløpet fra urinblæren blir dermed trangere. Over tid kan dette gjøre det vanskligere å tisse og kan i noen tilfeller gi problemer med å holde seg. Da kan engangskateter være til stor hjelp for mange.

Les mer om forstørret prostata og bruk av engangskateter her.

Engangskateter for kvinner

Engangskaketer for kvinner er ulik i størrelse fra de menn benytter, grunnet lengden på urinrør. Der menn har ca 40 cm lengde på kateteret, har kvinner ca 20 cm lengde. Hvis du har behov for engangskateter får du opplæring av helsepersonell, slik at du kan leve normalt og tømme blæren på egenhånd.

Selvkateterisering for kvinner betyr at du fører engangskateteret inn i urinrøret til blæren. Når blæren er tom tar du ut kateteret og kaster det. Det må gjerne gjennomføres flere ganger daglig. Hvor mange ganger det bør gjøres er individuelt og du får informasjonen av behandlende helsepersonell. Det er viktig å bruke nytt kateter hver gang du skal tømme blæren, slik at du ikke får infeksjon.

Et tips for kvinner som skal bruke kateter er å bruke speil, slik at du lettere kan lokalisere urinrørsåpningen. Denne ligger mellom klitoris og kjeden.

Symptomer ved bruk av kateter

Noe vi typisk er bevvist på ved bruk av engangskateter er urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjon kan vise seg som svie ved vannlating, vond lukt fra urinen, økt vannlatingstrang eller en økt tendens til lekkasje. Flere tegn kan være feber og kvalme, samt smerter i mage eller rygg. Du bør kontakte legen hvis du opplever slike symptomer. Om du skulle oppdage blod på kateteret, er ikke dette grunn til bekymring da det mest sannsynlig skyldes irritasjon i urinrørets slimhinne. Dersom problemene ikke avtar etter noen dager, så bør du konatkte lege. 

Det er ikke alltid like lett å huske på alt man lurer på hos legen, når man skal i gang med å bruke kateter. Her kan du lese 6 spørsmål for kvinner som bruker kateter.

Hvilke ulike typer engangskateter finnes det?

Oversikt over hvilke ulike typer engangskateter som finnes:

  • Hydrofile kateter: Denne typen kateter har en overflate som reduserer friksjon når kateteret føres inn og ut av urinrøret. Dette er den vanliste typen engangskateter.
  • Kompakte kateter: Disse kateterne er kortere enn vanlige kateter og kommer i en liten og diskret pakning. Enkle å ta med seg på jobb og reise for eks.
  • Berøringsfrie kateter: Kateter med egen innføringshylse. Enklere og mer hygenisk.
  • Tiemann kateter: Dette kateteret har en bøyd og avsmalnet tupp. Brukes gjerne på grunn av innsnevringer i urinrøret som ved forstørret prostata.
  • Kateter med og uten pose: Noen kateter har integrert urinpose, andre har mulighet for å koble til urinpose.

Les mer om ulike typer engangskateter her.

  • Uridom er et alternativ til engangskateter eller inkontinensprodukter (f.eks. bleier) for menn ved inkontinens. Det er som et kondom man trer på penis med koblingsmulighet til en urinpose i enden. Uridomet har en limkant innerst som gjør at det holder seg på gjennom dagen. På den måten unngår man utidig urinlekkasje.

Se vårt uridom-utvalg her.

Kilde:  Boots HomeCare, nhi.no, fhi.no

 

Boots Norway © 2024