Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 07.12.2023 Publisert 31.08.2022
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Sol og legemidler

Enkelte legemidler kan gjøre huden mer ømfintlig for sollys. Dette kalles fotosensibilisering, som kan deles inn i fototoksiske og fotoallergiske reaksjoner.

Fototoksisitet gir ofte lignende symptomer som solbrenthet med utslett, rødme, kløe, svie og smerte. Symptomene inntreffer raskt, fra 30 minutter til et par timer etter soleksponering. Det er først og fremst områder som eksponeres for sollys som rammes, som f. eks. ansikt, nakke, hals, hender og føtter.

Fotoallergi viser seg ofte som eksem. Symptomene opptrer fra ett til tre døgn etter soleksponering. Eksemet kan spre seg til hudområder som ikke har vært eksponert for solen.

Fotosensibiliseringsreaksjoner kan utløses av en rekke legemidler, eksempelvis enkelte antibiotika, noen betennelsesdempende midler og enkelte hjertemedisiner. P-piller kan også i
sjeldne tilfeller gi hudutslett som kan forsterkes i kombinasjon med sol.Det beste du kan gjøre for å forebygge fotosensibilisering er at lese pakningsvedlegget til legemidlet du bruker. Der
kan du sjekke om det gjelder legemiddel du bruker. Vi i Boots apotek hjelper deg gjerne.

Beskytt deg i solen

For å unngå hudreaksjoner er det best å være føre var, og redusere soleksponeringen. Bruk solbriller og klær, samt solkrem med høy faktor som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling. Solkrem bør påføres flere ganger daglig, samt etter bading. Det anbefales å smøre hver 2. time, med mindre annet er spesifisert på solkremen. Bader man mye bør det velges en solkrem som er ekstra vannresistent.

  • Bruk tilstrekkelig med solkrem. En huskeregel er en voksen håndfull (ca. 40 ml) til en hel kropp, et barns håndfull til en hel barnekropp. Husk derfor å ta med nok solkrem på ferie.
  • Beskytt deg med solbriller, solhatt og klær.
  • Hold deg unna solen når den er på sitt sterkeste, mellom kl. 11-15.
  • Begrens solingen de første dagene du er i solen. Husk at solstråler (UVA) kan gå igjennom både vindusglass, tynne tekstiler og skyer. Det kan være behov for solbeskyttelse innendørs, og når du skal kjøre bil.

Hva kan du gjøre selv?

Fotosensibilitet kan lindres med fuktige, kjølende omslag. Dersom du har fått en kraftig forbrenning bør du kontakte lege

Riktig oppbevaring av legemidler i sommervarmen

  • Direkte sollys, varme- og/eller fuktighet, men også minusgrader kan skade legemidler. Bagasjerom på fly kan få minusgrader, selv på sommeren.
  • Oppbevar legemidlene dine riktig både hjemme og på reise. De skal ikke ligge i solen.
  • Bruker du legemidler som skal oppbevares i kjøleskap, er det fornuftig å investere i en kjølemappe.
  • Ved reise bør du ikke sende livsviktige medisiner i kofferten, men ta de heller med i håndbagasjen.

Er allmentilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakningsvedlegget nøye.

Boots Norway © 2024