Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 07.12.2023 Publisert 31.08.2022
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Småmark/barnemark

Hva er det?

Småmark (Enterobius vermicularis) er små parasitter som kan leve i tarmen hos mennesker. Småmark kalles også barnemark og er den vanligste innvollsmarken hos mennesker i Norge. Den forekommer oftest hos barn, særlig i barnehagealder, men kan også forekomme hos voksne.

Symptomer på småmark er intens kløe rundt endetarmsåpningen, spesielt på kvelds- og nattestid. Kløe kan være eneste symptom, men man finner gjerne småmark rundt eller i endetarmsåpningen til den som er smittet. Av og til ser man småmark også i avføringen. Hunnmarken er ca. 1 cm lang og ser ut som en lys, tynn tråd. Hannmarken er mindre, ca. ½ cm.

Visste du at?

  • Småmark av typen E.vermicularis finnes kun hos mennesker. Liknende og beslektet innvollsorm finnes f. eks. hos hund og katt. Dette dreier seg om andre arter, som ikke smitter til mennesker.
  • Småmark smitter ved overføring av egg fra endetarm til munn f. eks. ved at et barn klør seg i baken og etterpå stikker fingeren i munnen eller tar på en kopp, leke,mat o.l. som deretter føres til munnen av en annen.
  • Eggene kan overleve i opp til 3 uker utenfor kroppen. Smitte kan skje gjennom luften ved at eggene fester seg på støvkorn som siden virvles opp i luften. De kan så inhaleres og svelges. Smitte kan også skje via sengetøy i samme husstand.
  • Legemidler mot småmark dreper levende småmark, men ikke eggene. Behandlingen må derfor gjentas, se tabell under ”Boots apotek anbefaler”.

Hva kan du gjøre selv?

For å forebygge smitte

Hold neglene korte og rene. Vask egne og barnas hender ofte, spesielt etter toalettbesøk, bleieskift og før måltid.

Hvis du er smittet

Det finnes reseptfrie legemidler til behandling av småmark: Vermox og Vanquin.

Det anbefales at hele husstanden til den som har småmark behandles samtidig. De dagene man behandler med legemiddel bør man vaske sengetøy, håndklær, nattøy og undertøy til hele familien ved høy temperatur (60-90 oC). Barnet kan gå i barnehage og på skole dagen etter påbegynt kur.

Apoteket anbefaler

Er allmentilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakningsvedlegget nøye.

Boots Norway © 2024