Permanent kateter - KAD
Permanent kateter, også kalt KAD (Kateter á Demaure), er permanent urinblærekateter som legges inn i urinblæren via urinrøret. Hvis du av ulike årsaker ikke får tømt urinblæren på vanlig vis, kan et permanent kateter hjelpe til med å sikre at blæren holder seg tom. Kateteret tømmer urinen kontinuerlig.
Overordnet skilles det gjerne mellom engangskateter og permanent kateter.
Her er vårt utvalg av inneliggende kateter/ permanente kateter.
Hva er permanent kateter?
Permanent kateter (KAD) er en tynn slange som brukes for å lede urinen ut av urinblæren. Slangen leder urinen ut av kroppen og inn i en pose som er koblet til kateteret.
Det kan også benyttes kateterkran, da kan du selv tømme blæren ved behov. Kort forklart er det en tappekran med åpne/lukke funksjon som eliminerer behovet for urinpose. Men det er ikke alle som kan bruke kateterkran, behandlende helsepersonell avgjør hva slags kateter pasienten skal ha. Permanent kateter skal alltid innsettes av kyndig helsepersonell
Det finnes ulike typer permanent kateter som for eksempel suprapubiskateter. Kateteret legges inn via et snitt i huden like over symfysen (eller skambeinet) og inn til blæren. Formålet med suprapubiskateteret er å sikre at blæren kan tømme seg for urin. Suprapubiskateter fungerer slik at urinen flyter fra blæren og kobles på en urinpose. Dette kateteret brukes gjerne fordi det for eks. er en blokkering i urinrøret som hindrer urinen å renne gjennom tissen. Dette gjelder nesten bare menn. Brukere av suprapubiskateter kan være pasienter som har urinretensjon, kreft, neurologiske lidelser m.m.
Hos BootsHomeCare leverer vi både engangskateter og langtidskateter. I tillegg veileder vi i bruk og kan hjelpe deg å finne riktig produkt.
Hvem får permanent kateter?
Hvem får permanent kateter? Det er pasienter som har problemer med blærefunksjonen eller urinveiene ellers. Det kan være akutt, eller kroniske tilstander som fører til at permanent kateter anbefales. Både inkontinens og urinretensjon er grunner til å få permanent kateter, hvis ikke engangskateter er hensiktsmessig.
Det er behandlende lege som bestemmer hva slags kateter du skal ha, da det finnes ulike katetertyper og størrelser. Vanlig lengde på permanent kateter til kvinner er 15-25 cm. Kateter til menn er vanligvis 35- 40 cm. I tillegg påvirkes valget av forventet varighet.
Hvor lenge kan man gå med kateter?
Hvor lenge du kan gå med permanent kateter avgjøres av behandlende lege eller autorisert helsepersonell, men den generelle anbefalingen er å bytte kateter minst hver 3. måned. Dette avhenger også av hvilken type kateter man bruker. Holdbarheten til et permanent kateter begrenses også av oppvekst av bakterier, steindannelse i urinblæren og nedbryting av kateteroverflaten.
Skylle permanent kateter
Hvordan skyller man et permanent kateter? Hvis kateteret er tett eller det ikke oppleves at urinen flyter som den skal gjennom kateteret kan det være en løsning å skylle blæren. Det kan skje ved blødning i blæren, grums i slangen, som ved utfellinger, eller hvis kateteret av andre grunner er tett. Man bruker en steril sprøyte fylt med fysiologisk saltvann, desinfiserer kateterenden og setter inn saltvannet. Man kan aspirere (trekke ut) vannet igjen og gjenta med nytt saltvann til urinen/væsken er klar. Det er ikke anbefalt å bruke sterilt vann da blæren kan trekke til seg dette vannet. Det er ulike mengder saltvann som anbefales, så rådfør deg med behandlende helsepersonell før du starter med denne prosedyren.
Tømming av urinposen
Det er ingen regler angående tømming av urinposen. Denne tømmes ved behov. Hvis posen blir for full, kan det hindre urinen i å forlate blæren. Det kan også begynne å lekke fra urinrørsåpningen. Tømmingen må da gjøres slik at man unngår søl. Det er viktig med god håndhygiene.
Det er alltid viktig at urinposen er under blærenivå og dette gjelder også ved tømming av urinposen, blant annet for å unngå at poseslangen kommer i klem.
Hvordan legge inn permanent kateter?
Men hvordan fungerer innleggelse av permanent kateter? Kateteret blir ført inn i blæren gjennom urinrørsåpningen. Det settes inn vann i en ballong på kateteret som skal holde kateteret på plass inne i blæren, så du ikke skal være redd for at det kan skli ut igjen. Det kobles på en urinpose og denne festes som regel til låret eller leggen. Urinen renner da fra blæren til posen uten problem og posen tømmes ved behov. Innleggelse blir utført av autorisert helsepersonell.
I noen tilfeller får man beskjed om at blæren bør trenes opp. At den bør fylles opp og tømmes regelmessig i stedet for at det renner hele tiden som det er ved bruk av en kateterpose. Da kan en kateterventil være hensiktsmessig. Det gjelder også hvis du har god følelse i blæren og ikke trenger at den holdes tømt. Dette kan behandlende helsepersonell svare på og ev. anbefale. Ventilen kan byttes ut ved behov, men kan også sitte på så lenge du har kateteret. Husk å følge råd du har fått fra helsepersonell.
I etterkant av innsettelse kan det være lurt å sjekke at poseslangen eller ventilen er ordentlig koblet til kateteret, slik at koblingen ikke løsner. Det kan være betryggende å ha ekstra beskyttende underlag i sengen, hvis du er bekymret for lekkasje.
Skifte til nytt kateter
Når du skal skifte til nytt kateter så avtales dette med kvalifisert helsepersonell, som du er i kontakt med. Det er gjerne hver 3. måned dette gjøres. Du kan også få hjelp av fastlege eller hjemmesykepleier, om det er ønskelig.
Kilde: Boots HomeCare, NHI.no, fhi.no, vestreviken.no