Det du ikke vet om vaksiner, kan du ha vondt av
De aller fleste barn og unge får vaksinene som er anbefalt i vaksineprogrammet, men visste du at når du er voksen er det du selv som må passe på at du får tatt de vaksinene som er anbefalt? Vi har tatt en prat med fag- og kvalitetsdirektør i Boots Norge og hvilke vaksiner du bør være spesielt oppmerksom på.
Vaksinene man tok som barn beskytter oss ikke til evig tid. Flere av vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet burde tas igjen i voksen alder for å sikre at man er beskyttet.
-Det er nok ukjent for mange at noen av de vaksinene man får som barn ikke gir beskyttelse hele livet, og at man trenger påfyllingsdoser, forteller Nina. –Selv om Norge har rekordhøy dekning i forhold til barnevaksinasjon, er det dermed ikke nødvendigvis slik at alle har beskyttelse mot de sykdommene de bør være beskyttet mot. Da vil man ikke heller ha den ønskede immuniteten i befolkningen generelt.
Risiko for å bli smittet
Den vaksinen dette særlig gjelder er vaksinen mot difteri, kikhoste, stivkrampe og polio. Vaksinen tilbys på 2. og 10. klassetrinn, men deretter anbefaler norske helsemyndigheter at voksne tar en påfyllingsdose ca. hvert 10 år. – Dette er det viktig at man følger med på. I verste fall kan vi få oppblomstring av disse fryktede og livstruende sykdommene, som vi per i dag har god kontroll på i Norge. Har man ikke tilstrekkelig beskyttelse mot disse sykdommene kan man også risikere å bli smittet hvis man reiser til land der de forekommer i større grad. Det er nok mange som går rundt med en formening om at de er vaksinert, men som ikke har god nok beskyttelse fordi det er lenge siden de fikk tatt vaksine, forteller fag- og kvalitetsdirektøren.
Sjekk din vaksine-status!
Det kan være vanskelig å huske hvilke vaksiner man har fått som barn og hvilke man har fått satt som voksen. Nå finnes det en oversikt hos helsenorge.no der man kan logge seg inn og se vaksinestatus for seg selv og barn under 16 år. Dermed kan det være enklere å huske å få tatt påfyllingsvaksiner.
-Jeg anbefaler alle å logge seg inn og ta en titt på sin egen status. Det kan være overraskelser på lur. Årene går fort, og det kan være på tide med en ny vaksine. Denne typen vaksine er reseptpliktig i Norge, og både fastlege og nettbaserte leger som spesialiserer seg på vaksiner kan skrive ut resept til deg, forklarer Nina. Vaksinene kan du få satt hos lege eller hos Boots apotek.
- Difteri er en akutt infeksjon i øvre luftveier som skyldes difteribakterier. Bakteriene danner giftstoffer som gir stor hevelse i slimhinnene i halsen slik at det blir vanskelig å puste. Giftstoffene kan også angripe hjerte-, nyre og nervevev. Sykdommen kan være dødelig, og forekommer i deler av Europa og i andre verdensdeler.
- Stivkrampe (tetanus) skyldes en bakterie som kan finnes i jordsmonn. Bakterien danner giftstoffer som angriper nervesystemet og gir muskelstivhet og smertefulle kramper. Smitte kan skje når bakterien kommer i kontakt med sår. Sykdommen har høy dødelighet, men smitter ikke fra person til person. Stivkrampe er sjeldnere i Norden enn i varmere strøk, men kan forekomme.
- Kikhoste (pertussis) er en luftveisinfeksjon med langvarige (6–12 uker) og kraftige hosteanfall. Kikhoste kan føre til pustestans hos spedbarn og små barn, hjernebetennelse med påfølgende hjerneskade, og i sjeldne tilfeller til død. Også hos større barn og voksne kan sykdommen gi langvarige plager. Sykdommen er svært smittsom, nær 100 % fikk sykdommen før man begynte å vaksinere.
- Poliomyelitt er en virussykdom som vanligvis gir forkjølelsessymptomer, smerter i kroppen eller magesyke. Den kan gi hjernebetennelse (encefalitt) og kan føre til varige lammelser. Dødsfall forekommer. Norge er i dag poliofritt, men uvaksinerte personer kan bli smittet under reiser og dermed smitte andre uvaksinerte etter hjemkomst.
AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER
Utvalg av nettleger (selvstendige legetjenester) der resept kan bestilles fra:
E-vaksine garanterer resept innen 24 timer etter at bestillingen er bekreftet.
Maja.no garanterer resept innen 3 timer etter at bestillingen er bekreftet.