Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 07.12.2023 Publisert 31.08.2022
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Munntørrhet

Hva er det?

Munntørrhet skyldes vanligvis en reduksjon i mengden eller kvaliteten av spytt.

Årsaker til munntørhet kan være mange. Når man blir eldre reduseres spyttproduksjonen. Sykdommer som Sjøgrens syndrom, diabetes, revmatisme, depresjon og angst kan også gi lav spyttproduksjon. Strålebehandling av hode/hals kan skade spyttkjertlene, og gi munntørrhet. Nedsatt spyttproduksjon er også en vanlig bivirkning av mange legemidler, og inntak av tre eller flere legemidler daglig, uavhengig av type, øker risikoen for munntørrhet vesentlig.

Spyttet har en avgjørende betydning for munnhelsen, for matinntak og tale. Normalt skiller vi ut 0,5 til 1,5 liter spytt i døgnet. Spyttet beskytter mot skader og angrep på munnslimhinnen og tennene ved at det beskytter mot syreangrep, karies, bakterier og sopp. Spytt bidrar også til fordøyelse av mat, og letter svelgefunksjonen, gir fuktighet til strupen ved tale og har betydning for smaksansen og væskebalansen.

Munntørrhet kan gi tørre og såre slimhinner, økt tørstefølelse, sensitiv tunge, problemer med tale, svelging, dårlig ånde, nedsatt smaksans, soppinfeksjoner i munnhulen, samt karies/hull i tennene. For enkelte kan plagene være så sterke at det gir redusert livskvalitet.

Visste du at?

 • Munntørrhet beskriver både en subjektiv følelse av munntørrhet, og en objektiv målbar nedsatt spyttproduksjon.

 • Munntørrhet stimulerer tørstesenteret i hjernen.

 • Kortvarig munntørrhet er uproblematisk, men munntørhet over tid kan gi tannskader som syreskader på emaljen og hull i tennene.

 • Det er viktig med god tannhygiene og jevnlig sjekk hos tannpleier/tannlege hvis man plages med munntørrhet.

 • Hvis man mistenker at plagene skyldes legemiddelbruk kan man i samråd med legen forsøke dosereduksjon eller bytte av legemiddel.

Hva kan du gjøre selv?

Sørg for god tannpleie

 • Vær nøye med tannhygienen. Puss tennene morgen og kveld med en myk tannbørste. Bruk tanntråd for å rense mellom tennene og fluorskyll for å styrke tannemaljen.

 • Bruk fluortannkrem uten såpestoffet natriumlaurylsulfat (SLS). Såpestoffer kan løse opp proteiner i spyttet og dermed nedsette den beskyttende effekten av spyttet.

 • Drikk rikelig med vann, og skyll gjerne munnen etter måltider.

 • Unngå hyppige måltider med mye sukker, tørr og sterkt krydret mat. Alkohol og tobakk bør også unngås.

 • Begrens inntaket av sure og søte drikker som kaffe, juice, brus og flaskevann med smaktilsetning.

 • Det er viktig med grundig renhold av tannproteser.

Produkter som øker spyttproduksjon

 • Sugetabletter og tyggegummi stimulerer spyttproduksjonen. Det anbefales å bruke sugetabletter beregnet for munntørrhet, da disse ofte har ekstra smakstilsetning som stimulerer spyttproduksjonen ytterligere, samt fluor i lave doser som beskytter tannemaljen.

 •  Spytterstatningsprodukter som gel og spray er et alternativ hvis man ikke oppnår tilstrekkelig lindring med sugetabletter. Disse både stimulerer spyttproduksjon og erstatter spytt.

 • For de som plages med munntørrhet på natten kan spytterstatning og klebetabletter forsøkes.

 • Det finnes munnskyll som inneholder ingredienser som stimulerer spyttproduksjonen og forebygger hull i tennene.

Er allmentilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakningsvedlegget nøye.

 

For mer informasjon – spør på apoteket eller besøk boots.no
Fagkort Munntørrhet • Desember 2023

Boots Norway © 2024