Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Stomi komplikasjoner

Stomi er det samme som utlagt tarm og det å få en stomi er oftest livsendrende. Det er rett og slett et tap av en naturlig kroppsfunksjon, som man gjerne har tatt for gitt. Etter man har fått stomi er det en ny hverdag med andre utfordringer enn tidligere. I denne artikkelen vil vi dele gode råd og tips på veien ved ulike komplikasjoner og plager som kan oppstå ved en stomi. 

Komplikasjoner og andre utfordringer ved stomi

Noen ganger kan det oppstå problemer eller komplikasjoner etter en stomioperasjon. Dette gjelder rett etter operasjonen, men også senere når du har kommet hjem fra sykehuset. Det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal takle dette, men det er hjelp å få. Det kan for eksempel ta litt tid før fordøyelsen kommer i gang igjen etter en stomioperasjon. Dette er helt normalt. Bevegelse, mat, væskeinntak og gradvis nedtrapping av smertestillende hjelper tarmene dine i gang igjen. Magen kan også være stor og føles oppblåst etter operasjonen, i tillegg er det en ny tilværelse man må venne seg til. Da er det viktig å lytte til kroppen din og få gode råd av helsepersonell. Her har vi samlet noen gode tips til deg som er nyoperert med stomi.

Flere eksempler på komplikasjoner og andre utfordringer i livet med stomi er brokk, slim fra endetarmen, forstoppelse, sår rundt stomi, lekkasje, luft, lukt og lyd. 

Vi har samlet mange gode råd og tips på våre HomeCare sider om stomi. 

Stomi og brokk

Hva er brokk? Brokk skyldes en svakhet i bukveggen der stomien er plassert. Det som skjer er at tarmen presser seg frem i området og gir en utbuling ved siden av eller rundt stomien. Dette kan gi endret tarmtømming, en følelse av ubehag og tyngdefornemmelse. Man vet ikke hvorfor noen får dette, men flere bukoperasjoner kan være en risikofaktor. Alder kan også spille inn da en yngre person generelt vil ha en bedre muskulatur og en kraftigere bukvegg enn eldre mennesker. Faren for å utvikle brokk i området rundt stomien er størst de første tre månedene, men kan også oppstå flere år etter operasjonen. Her kan du lese mer om stomi og brokk. 

Hvis du får brokk (også kalt parastomalt brokk) eller det er en risiko for at det kan oppstå, kan du benytte deg av et brokkbelte. Brokkbelte kalles også belte til kompresjon, dette krever en spesifisering på stomiresepten. Dette kan gjøres av fastlegen, man får da dekket to belter per år.

Les mer om brokkbelte her.

Stomi og forstoppelse

En stomioperasjon trenger egentlig ikke innebære endringer i kostholdet, men for å unngå forstoppelse kan det være lurt å prøve seg forsiktig frem. For noen kan det være hensiktsmessig med noen få endringer, men hva du tåler er individuelt. 

Det generelle anbefalingen er å unngå tungt fordøyelig mat i starten etter en operasjon, da plager som tarmgass, forstoppelse, løsere eller fastere avføring kan inntreffe. Tungt fordøyelig mat kan for eksempel være mørkt kjøtt (storfe), nøtter, appelsiner, sopp, asparges og fettrik mat. Les mer om dette og få generelle gode kostholdsråd her. 

Forstoppelse er stort sett ikke farlig, men kan være plagsomt. Noen av disse matvarene kan gi helt stopp i tarmen, hvis man er svært uheldig. Hvis man tygger maten godt og spiser moderate mengder av disse matvarene går det som regel fint.

Sår rundt stomien

Livet med stomi kan by på noen nye utfordringer. Veldig mange opplever at huden kan bli irritert, rød og sår. Derfor anbefales det å forebygge, slik at du unngår dette. Huden skal være like hel og sårfri som huden ellers på magen. Det er viktig at du har riktig tilpasset stomiutstyr.  Du har krav på oppfølging hos en stomisykepleier på sykehus, men vi i Boots HomeCare kan være behjelpelig med å tilpasse utstyr også – les mer om hvordan du kan forebygge sår hud ved stomi her.  

Andre ting som er viktig å tenke på for å unngå sår rundt stomi er skånsom fjerning av platen, barbering hvis du har hår på magen og skifte stomibandasje med riktig frekvens. 

Få flere gode tips og råd på Boots HomeCare.

Lekkasje fra stomien

Mange opplever stomilekkasjer og ikke minst bekymring for lekkasjer. Mange tenker det er lekkasje først når avføring eller urin fra stomien kommer ut på klærne. Man vil da gjerne tette ytterkanten rundt stomiplaten bedre for å unngå nettopp dette. Et problem med dette er at avføringen eller urinen da får ligge mye lengre tid på huden og sårhet oppstår. En lekkasje starter allerede i det det kommer avføring eller urin innunder platen. Man må da ta av stomibandasjen, vaske og stelle stomien og huden rundt før man legger på nytt utstyr. Sjekk alltid baksiden av den brukte platen ved stomiskift. Er platen for eksempel oppsvulmet eller misfarget er det en lekkasje. Andre tegn er at det klør, stikker eller svir på huden under platen. Da må du skifte plate. Opplever du lekkasje, ta gjerne kontakt med en sykepleier i Boots HomeCare. 

Som regel kan vi stoppe lekkasjene på en enkel og grei måte, men for å finne ut hvordan vi skal forhindre lekkasjer er det greit å vite noe om årsaken til at de oppstår. Noen årsaker til lekkasjer kan være for lite eller for stort hull i selve platen, stomien ligger i en fold, gropp eller søkk, stomien har en uregelmessig form, brokk, kort stomi, konsistens på avføring, tørr eller skadet hud.

Les mer om vanlige årsaker til lekkasje her.

Slim fra endetarmen

Dersom du etter en stomioperasjon fremdeles har deler av tykktarmen, endetarmen og endetarmsåpning intakt, kan du oppleve at det kommer slim ut av endetarmen. Slimet som kommer ut av endetarmsåpningen er helt normalt. Mengden varerier fra person til person. Noen opplever ikke dette i det hele tatt, men for andre kan det komme noen ganger i året, ukentlig eller for noen få- hver dag. Ved smerter, sterk lukt, endret farge på slimet eller blod, bør du kontakte behandlende lege da det kan være en pågående betennelse eller infeksjon i tarmkanalen og/eller endetarmen.

Les mer om slim fra endetarmen og hvordan du kan håndtere dette her. 

Luft, lukt og lyd

Mange er bekymret for luft, lukt eller lyd fra stomien. Ved colostomi og ileostomi har du ikke lenger kontroll over når tarmen tømmes. Det er kroppen som har overtatt og tømmingen er ikke lenger selvbestemt. Alle stomiposer har et filter som sørger for at luft slipper ut. Ikke lukt. Hvis det lukter fra stomiposen kan det være et tegn på tett filter og posen bør byttes

Når det kommer flatulens, tarmgass, kan du oppleve prompelyder fra stomien. Dette kan være sjenerende og mange er redde for at det skal komme lyd fra stomien, spesielt i sosiale sammenhenger. Noen matvarer og måltidsfrekvens kan spille inn her. Les mer om dette her

Ved ileostomi tømmes tarmen ganske kontinuerlig. Ved colostomi er tømming av avføring ganske forutsigbar, det avhenger av hvor langt nede i tarmsystemet stomien er.

Les mer om luft, lukt og lyd ved stomi på våre Boots HomeCare sider. 

Poseproblemer ved stomi

Hvis det kommer mye flatulens vil posen blåse seg opp. Filteret i posen skal sørge for at dette ikke skjer, men hvis filteret er dårlig eller går tett så slippes ikke luften ut. Dette kalles «ballooning» fordi posen blir som en ballong. Hvis dette skjer, bør du bytte pose.  Enkelte matvarer og drikke kan øke mengden luft fra tarmen. Så små endringer i kostholdet kan gjøre stor nytte dersom dette er et problem.

I motsatt tilfelle kalles det «pancaking». Det vil si at det oppstår et vakuum i posen slik at veggene inni posen klistrer seg sammen. Da kommer ikke avføringen helt ned i posen og filteret kan bli blokkert. Et tips hvis du er plaget med dette er å blåse litt luft ned i posen før du setter den på. Du kan også bruke noen dråper med olje eller posedeoderant i posen i forkant. 

Ta gjerne kontakt med ditt Boots HomeCare apotek, hvis du vil ha mer informasjon og/eller har spørsmål. 

 

Kilde: Boots HomeCare, Stomiboka

 

Boots Norway © 2024