Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 07.12.2023 Publisert 31.08.2022
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Forstoppelse - treg mage

Hva kommer det av?

Forstoppelse er treg, hard og sjelden avføring. Typisk har man avføring to eller færre ganger i uken, og avføringen er hard og klumpete. Ofte må man trykke for å få ut avføringen, og man kan føle seg ufullstendig tømt.


Symptomer på forstoppelse kan være smertefull avføring eller vansker med å få avføringen ut, magesmerter, oppblåsthet og trøtthet.

Visste du at?

 • 20 % av befolkningen har forstoppelse, og kvinner får forstoppelse dobbelt så ofte som menn. Eldre rammes oftere enn yngre.
 • Forstoppelse kan ha flere årsaker, som fiberfattig kosthold, uregelmessige avføringsvaner, lite fysisk aktivitet, graviditet, irritabel tarm og bivirkning av legemidler.

Hva kan du gjøre selv?

 • Tarmen er avhengig av regelmessige måltider og tømminger. Ikke undertrykk trangen når behovet melder seg, men gå på do. Da vil tarmen spille mer på lag med deg.
 • Et fiberrikt kosthold er viktig. Fiber binder væske og samler avføringen slik at den lettere passerer gjennom tarmen og ut. Fiber finner du for eksempel i frukt, grønnsaker, kikerter, avokado og fullkornsprodukter.
 • Fysisk aktivitet stimulerer tarmen, slik at avføringen lettere passerer.
 • Det er viktig å drikke nok, da dette kan bidra til å gjøre avføringen mykere. Helst bør man drikke 1,5 til 2 liter væske per dag, gjerne vann.

Behandling av treg mage/forstoppelse:

Dersom tiltakene nevnt på forrige side ikke gir tilstrekkelig effekt, anbefales osmotisk virkende midler som laktulose eller makrogoler. Disse binder vann i tarmen og gir en avførende effekt. Alterativt kan volumøkende midler som ispaghula (loppefrø) prøves. Volumøkende midler binder også vann i tarmen, øker volumet på avføringen og dette stimulerer tarmbevegelsen. Ved bruk av volumøkende midler er det viktig å drikke nok væske for å unngå motsatt effekt (forstoppelse).

Er det akutt forstoppelse eller du har behov for raskere effekt, kan man bruke kontaktlaksantia. Disse avføringsmidlene øker utskillelsen av væske i tarmen.

Disse reseptfrie legemidlene bør kun brukes i kortere perioder til egenbehandling.

Når bør du oppsøke lege?

 • Hvis du har langvarig forstoppelse eller treg mage.
 • Hvis du ikke får tilstrekkelig effekt av forebyggende råd eller kortvarig bruk av reseptfrie midler.
 • Hvis avføringsmønsteret endrer seg, eller du har forstoppelse og diaré om hverandre, uten at du kjenner årsaken.
 • Hvis du har uforklarlig vektnedgang.
 • Hvis du har blod eller slim i avføringen.
 • Hvis du har forstoppelse med sterke magesmerter og feber.

Er allmentilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakningsvedlegget nøye.

Boots Norway © 2024