Canesten | Sopp i skjeden

Symptomer på sopp i underlivet

Sopp i underlivet er svært vanlig og 75% av alle kvinner opplever soppinfeksjon minst en gang i løpet av livet.*
Det vanligste tegnet på sopp i skjeden er at det klør og svir rundt skjedeåpningen og på kjønnsleppene. Utfloden kan også variere i farge og konsistens, men noen ganger er det ingen variasjon. Vanligvis er væsken hvit og kremaktig. Under samleie kan svien og irritasjonen gi en brennende følelse i underlivet.

*Sobel D. J. Genital candidiasis. Medicine 38:6. Elsevier, 2010.

Behandling av sopp i underlivet

Canesten er et reseptfritt legemiddel med klotrimazol og finnes i tre forskjellige kombinasjonspakninger.

Du kan velge mellom: 1 vaginaltablett og krem, 6 vaginaltabletter og krem eller 1 myk vaginalkapsel og krem.
De fleste får soppinfeksjon både i og utenfor skjeden. Det kan derfor være lurt å bruke et kombinasjonsprodukt som inneholder både vaginaltablett eller vaginalkapsel som føres opp i skjeden, og krem som påføres på huden rundt skjeden. Men ulike mennesker trenger forskjellige behandlingsalternativer, derfor finnes det også Canesten i pakker med bare krem eller vaginale tabletter.

Hvordan du bruker Canesten

Vaginaltabletten/kapselen føres dypt inn i skjeden om kvelden, helst ved leggetid. Forpakningen inneholder også en innføringshylse som kan gjøre det enklere å føre inn kapselen, men under graviditet skal vaginaltabletten/kapselen føres inn med fingrene for å unngå irritasjon i livmorhalsen. Det er best om du ligger på ryggen med lett opptrukne ben.

Kremen påføres utvendig rundt skjedeåpningen og på kjønnsleppene 2–3 ganger per dag til tuben er tom. Husk å lese pakningsvedlegget før bruk.
Canesten er beregnet for korttidsbruk.

Når skal lege eller apotek rådføres

Du bør oppsøke lege første gang du har en underlivsinfeksjon slik at lege kan bekrefte at du har underlivssopp før du starter behandling. Det samme gjelder også ved graviditet, dersom det ikke oppnås effekt etter 7 dagers behandling, samt om symptomene kommer tilbake innen 2 måneder. Barn mellom 12-15 år og kvinner etter overgangsalder skal ha vært i kontakt med lege og fått stilt diagnose.

Tips som kan redusere risikoen for sopp i underlivet

• Unngå stress

• Ha en sunn livsstil – det er viktig med trening og nok søvn

• Bytt tampong eller bind ofte

• Vask underlivet én gang om dagen

• Unngå fuktig undertøy – bytt etter bad og trening

Bestselgere fra Bayer

Canesten 1 dag myk vaginalkapsel med applikator 500mg krem 1%

204,90

Canesbalance vaginal gel 7stk

208,90

Canesfresh intimvask 200ml

115,90