Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 17.02.2023 Publisert 16.02.2023
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Overgangsalder og livsstil

Hos de fleste kvinner kommer overgangsalderen rundt ca. 50 år, men den kan komme både før og senere. I denne fasen er det ekstra viktig å holde seg i god form for å opprettholde god helse og begrense overgangsplager.

En del av de fysiske symptomene på overgangsalder finnes det lindring for, men søvnproblemer og psykiske plager er også relativt vanlig i denne perioden. Noen av disse plagene kan knyttes til de fysiske forandringer i kroppen som skyldes at produksjonen av østrogen og progesteron går ned, men psykiske symptomer som nedstemthet og depresjon kan også skyldes andre ting, og for eksempel knyttes til en livsfase med mye stress og stort ansvar på jobb og for familien. Det er med andre ord ikke lett å vite om endringer i hvordan man har det og føler seg er knyttet direkte til overgangsalderen eller ville vært der uavhengig av de fysiologiske endringene i kroppen.

For å få en bedre overgangsalder er det imidlertid uansett en god ide å ta godt vare på formen sin.

Noen tommelfingerregler er å huske å lytte til kroppen, å hvile nok, å få mosjon og å sørge for et godt kosthold.


MOSJON OG TRENING

Forskning har vist at kvinner som holder kroppen aktiv sannsynligvis har færre plager i overgangsalderen.

Trening kan både lindre plager på kort sikt, og bidra til å redusere faren for hjerte-karsykdom og benskjørhet på sikt. Trening bidrar også til bedre søvn, å stabilisere vekten, å begrense tap av muskelmasse, å bedre den mentale helsen og er en faktor som kan forsinke kroppens mange aldringsmekanismer. Altså er det mange gode grunner til å fortsette å trene, eller å starte opp med trening nå. Velg en treningsform du trives med selv, og som gir glede og inspirasjon til å fortsette. Du har godt utbytte av treningen enten det dreier seg om turer i naturen, dans, sykling, løping, langrenn eller annet, så lenge kroppen kommer opp i puls og treningen har en viss varighet og gjentas relativt hyppig.

KOSTHOLD OG ERNÆRING

Reduksjonen i produksjonen av hormonene østrogen og progesteron har effekter på kroppen som gjør at det er klokt å være litt ekstra oppmerksom på kostholdet i overgangsalderen og tiden etterpå.

Et sunt og variert kosthold kan bidra til å ivareta en sunn vekt, opprettholde god kroppsfunksjon og redusere overgangssymptomer. Gode proteinkilder som fisk, fugl og magre melkeprodukter anbefales, og man bør passe på å få i seg nok jern ved å spise grønnsaker som spinat.

Fordi nedgang i østrogen øker faren for utvikling av benskjørhet (osteoporose), bør man være ekstra oppmerksom på å få i seg nok kalsium og vitamin D, som er nødvendig for opptak av kalsium. For noen kan tilskudd av kalsium og vitamin D være nødvendig.

Såkalte fytoøstrogener, dvs. østrogenlignende stoffer fra planteverdenen, kan inkluderes i kostholdet da de kan bidra til å redusere plagsomme symptomer på overgangsalder. Soyabønner er en matvare som inneholder et planteøstrogen som heter isoflavoner. Det samme gjør rødkløver som er innholdsstoff i kosttilskudd.

RØYKING OG ALKOHOL

Røyking er en faktor som ser ut til å kunne fremskynde overgangsalderen. Årsaken til dette mener forskere er at tobakk motvirker østrogen. Lavere alder for start av overgangsalder er dermed mer sannsynlig blant røykere. Alkohol kan bidra til å forverre den vanlige overgangsplagen hetetokter. Forsiktighet med alkohol og røykeslutt er derfor fornuftige tiltak for kvinner som nærmer seg eller er kommet i overgangsalderen.

Boots Norway © 2024