Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 24.05.2022 Publisert 26.02.2021

Seksuelt overførbare sykdommer

Bruk av kondom kan redusere smitterisikoen betraktelig. Alvorlige kjønnssykdommer som syfilis og gonoré var tidligere utbredt i Norge, men er nå heldigvis sjeldne

Svie ved vannlating, unormal utflod, uregelmessige blødninger, vorter og blemmer kan være symptomer på en kjønnssykdom og bør behandles av lege.

Dette er de mest vanlige seksuelt overførbare sykdommene i Norge i dag:

Klamydia

Årsaken til klamydia er bakterien Chlamydia trachomatis. Mange merker ingen symptomer på at de har en klamydiainfeksjon. Noen merker svie ved vannlating, utflod eller uregelmessige blødninger. Ubehandlet klamydia kan medføre sterilitet. Bruk av kondom vil beskytte mot klamydia. 

Klamydia er den aller vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Hvert år stilles diagnosen hos mer enn 22 000 personer, og 60-70 prosent er kvinner, de aller fleste under 25 år. Klamydia skal behandles med antibiotika. Også partner skal behandles. Boots apotek tilbyr tjenesten Klamydiatest.

Kjønnsherpes

Kjønnsherpes er en infeksjon i underlivet med herpes simplex virus (HSV). Det skilles mellom to typer virus: HSV-1 og HSV-2, hvor HSV-2 kun overføres seksuelt. HSV-1 kan gi både munnsår og infeksjon i underlivet. Kjønnsherpes er svært vanlig, og stadig flere smittes. Typiske symptomer på kjønnsherpes er at kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme med små blemmer som sprekker.  Utbruddet er svært smertefullt og det kan være så vondt å tisse at man ikke klarer dette. Slapphet, feber, hodepine og leddsmerter er også vanlig. Det fins ingen medisiner som helbreder kjønnsherpes, men flere medikamenter hemmer virusets vekst og reduserer smitteoverføringen. Disse krever resept fra lege.

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter kjennetegnes av spisse, stilkete eller blomkålsliknende vorter rundt endetarmen eller kjønnsorganene. Noen får bare én vorte, mens andre får mange.

Om lag 10 prosent av befolkningen får kjønnsvorter før de fyller 45 år.

Kjønnsvorter (kondylomer) kommer av en infeksjon i huden forårsaket av HPV-virus 6 og 11 (i 90 prosent av tilfellene). Disse er ikke forbundet med celleforandringer eller livmorhalskreft. Andre HPV-virustyper kan gi økt risiko for kreft.

Viktig med riktig intimhygiene

Feil hygiene i og rundt skjeden kan føre til mange forskjellige symptomer, som utflod, svie, vond lukt, sårhet og soppinfeksjoner.

Miljøet i skjeden skal være surt, og det sørger bakterien Lactobacillus for ved å produsere melkesyre. Bakterien er sårbar for alle typer såpe, og ved overdreven bruk av såpe kan Lactobacillus forsvinne, og de bakteriene som har som oppgave å rengjøre skjeden, kan istedenfor begynne å irritere.

For å beholde et best mulig miljø i skjeden bør du unngå såpe, eller bare bruke spesiell intimsåpe. Unngå bruk av intimspray/deodorant nedentil. Bruk truser i ren bomull, og skyll skjeden med hånddusjen etter samleie. Vaginalkapsler med melkesyrebakterier gjenoppretter den naturlige bakteriebalansen i skjeden og kan redusere plager som utflod, kløe og svie.

Hos Boots finner du et rikt utvalg av kondomer som beskytter deg mot seksuelt overførbare sykdommer.

 

Kilder: Gynekolog Anne Cecilie Hallquist hos Smestad-gynekologene/Norsk Helseinformatikk

Relevante produkter

Boots Norway © 2021