Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 24.05.2022 Publisert 03.03.2021

Tips ved karantene og hjemmeisolering.

Det har vært et krevende år med en veldig annerledes hverdag. Hverdagen er endret, vi sitter mer hjemme og mange kan kjenne på at denne perioden med usikkerhet og uforutsigbarhet er krevende å forholde seg til. Da er det ekstra viktig å kjenne på hvordan man har det, og ta ekstra godt vare på seg selv!

Når hverdagen endres og man i større grad opplever isolasjon og ensomhet er det ekstra viktig å ta vare på seg selv.

Det vil bli bedre!

Perioder med usikkerhet påvirker oss alle, men for noen kan det være ekstra vanskelig. Skrekken kan lett ta overhånd, og tiltak som settes i gang kan være en stor mental påkjenning. Det viktig å minne seg selv på at vi aldri har hatt bedre forutsetninger enn nå for å takle epidemier, og at – selv om det er vanskelig å angi tidspunkt – verden vil bli friskmeldt en dag.

 

Hjemmeisolering, karantene og nedstengning

Alle kjenner på inngripende tiltak i livet og hverdagen, men i ulike grad. Bortfallet av rutiner etterlater seg et tomrom som kan være krevende for mange. Studier av tidligere, liknende tilfeller, viser samme psykologiske mønster som for dagens covid-19-situasjon. Særlig hjemmeisolering, og lengre nedstengninger av samfunnet (lockdown) kan ha stor påvirkning.

 

Psykologisk stress

Psykologiske konsekvenser er ikke uvanlig når friheten begrenses. Karantene og isolering kan føre til et høyt stressnivå. Symptomer som angst, depresjon, irritabilitet, sinne og søvnmangel er ikke uvanlig. I slike situasjoner kan vi behøve hjelp av andre, støtte fra venner og familie, egentiltak og -motivasjon som kan holde tanker og følelser i balanse

 

Ta vare på deg selv

Under krevende forhold er det ekstra viktig å ta vare på seg selv. Selv den største optimist kan ha tunge stunder, men det finnes grep du kan prøve som kan gjøre dagene enklere å komme seg gjennom perioder med karantene/isolering.

 

Tips til hverdagen under karantene/isolering

Oppretthold rutiner

I kaos, er rutiner en god venn. De gir forutsigbarhet, trygghet og holder orden på både tidsbruk og hode. Følg rutiner de samme rutinen som du har til vanlig (eller om du lager nye, så hold deg til dem gjennom perioden): stå opp til samme tid, spis frokost til samme tid, spis middag til samme tid og legg deg til samme tid.

 

Legg en dagsplan

Mange mener kjedsomhet er den største fienden – lag deg en plan for dagen kvelden i forveien, så står du opp til noe konkret neste morgen.

 

Senk forventingene til deg selv

Mange har urealistiske forventninger til seg selv i karantenetid. Man kan fort komme til å oppdage at forventninger ikke nødvendigvis står til virkeligheten. Ikke legg for stort press på deg selv, og ikke bli skuffet om du ikke får gjort alt det du trodde du skulle gjøre. Gi heller deg selv et klapp på skulderen for at du takler situasjonen bra.

 

Musikk

Musikk kan ha en god terapeutisk effekt. Musikk kan virke beroligende og forbedre humøret, og brukes som en alternativ tilleggsbehandling mot nedstemthet og depresjon. Sett på spillelisten mens du støvsuger, vasker opp eller ligger i badekaret.

 

Gjør noe hyggelig

Benytt anledningen mens pauseknappen er på til å gjøre ting du liker.  Prøv deg på en ny oppskrift, se på tv, ta et nettkurs, gjør yoga, lær deg å spille gitar, eller ta deg en dag på hjemme-spa.  «Gå på middag» eller kafé med venner via skype eller facetime.

 

Frisk luft

Det er viktig med frisk luft og bevegelse. Det er ikke så viktig hva du gjør, det viktigste er at du får rørt litt på deg utendørs. Selv en runde rundt kvartalet er bedre enn ingenting. Legg turen til et tidspunkt med lite folk, eller ta bilen til et friluftsområde der det er mindre sjanse for å møte på noen.

 

Hold deg i aktivitet

Trening har en spesielt god effekt på psyken. Under trening frigjøres kroppens egne lykkepiller – endorfiner. Endorfiner virker hemmende på ulike aktiviteter i nervesystemet, spesielt de som er forbundet med smerte, angst og ubehag. Løp, jogg, sykle eller gå, finn frem en treningsvideo på nettet eller rull ut yogamatten på stuegulvet.

 

Ikke kle deg i pysj

Ikke dropp morgenrutinene selv om du hverken skal på jobb eller ut av huset. Mange faller for fristelsen av å beholde pysjen på hele dagen, men det kan være vanskelig å holde energinivået oppe når du kler deg for å sove.

 

Ta en nyhetspause

Følelsen av manglende kontroll gjør behovet for informasjon større. Å følge nyheter og oppdateringer er viktig og kan bidra til å senke uroen, men det kan også øke den om du ikke setter en grense. For mye informasjon kan virke utmattende. Følg med, men ikke la deg slukes. Bruk nettvett, og vurder kanalene du velger å søke informasjon hos. De offisielle sidene fra Folkehelseinstituttet har oppdatert og sikker informasjon.

 

Gjør noe for noen andre

Å gjøre noe hyggelig for andre er hyggelig både for den som mottar og den som gir.  På nettet kan du finne organisasjoner og aktiviteter du kan bidra til selv om du sitter hjemme, eller hvorfor ikke ta en telefon, et nettmøte, eller skrive et brev til noen som trenger en oppmuntring. Det føles godt å gjøre andre glad.

 

Det blir bedre!

Trenger du noen å prate med kan du prøve noen av disse hjelpetelefonene:

  • Mental Helse  (døgnåpne hjelpetelefon): 116 123,
  • Mental helse chat (anonym chat for ungdom 18-35)
  • Kors på halsen (Røde Kors for barn og unge):  800 333 21
  • Informasjonstelefonen Helsedirektoratet (corona) : 815 55 015

Oversikt over hjelpetelefoner og nettsteder for psykisk helse

 

Støttekilder: FHI/forskning.no/store norske leksikon 

Boots Norway © 2021