Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×

Solkrem og holdbarhet

Solkrem kan miste effekten sin hvis når den går ut på dato eller oppbevares feil. Som en hovedregel er man sikrest hvis man begynner hver solsesong med ferske solprodukter. Alle kremer fungerer best når man oppbevarer de på riktig måte. Dette er ekstra viktig for solkremer, siden solkremens effekt avhenger av at solfiltrene fungerer som de skal.

Bakterievekst

Alle kremer inneholder vann, og vann vil alltid gi en viss fare for vekst av mikroorganismer i kremen, slik som bakterier. Derfor må kremer konserveres, og det utføres tester for å sikre at kremens holdbarhet samsvarer med utløpsdato. Faren for vekst av mikroorganismer øker ved bruk. Bakterier kan komme ned i kremen fra for eksempel fingrene. Å bruke en krem etter utløpsdato kan dermed være forbundet med en viss fare for bakterievekst. Bakterier er uønsket både fordi de kan utgjøre en helsefare og gi infeksjoner på huden, men også fordi de kan påvirke kremens effekt ved å påvirke de ulike ingrediensene. 

Stabilitet

Et annet viktig poeng er at alle kremer er sammensetninger av ulike kjemiske stoffer. Kremer testes også for sin kjemiske stabilitet, men over tid kan det skje endringer i innholdsstoffene kremen er laget av. Mange kremer inneholder stoffer som er tilsatt for å holde kremen stabil og sikre at det ikke skjer kjemiske endringer i kremen, som at kremen skiller seg eller harskner, men etter utløpsdatoen vil faren for slike endringer være mye større. I en solkrem kan det bety at kjemiske endringer i selve solfilteret, eller i kremen for øvrig gjør at solfilteret ikke lenger har tilfredsstillende solbeskyttende effekt.

Temperatur og lys

De fleste kremer skal oppbevares i vanlig romtemperatur, og vil være sensitive både for kulde og for varme. Frost påvirker ingrediensene i en krem på den måten at de kan endre seg kjemisk, og ikke lenger ha de egenskapene man ønsker. Høye temperaturer påvirker prosessene som får kremer til å bli ustabile, slik at de går fortere. En krem som har blitt oppbevart feil kan dermed ha skilt seg, harsknet og mistet sin effekt, selv om den formelt sett ikke har gått ut på dato.

Solfiltre er ekstra ømfintlige både for høye temperaturer og for UV-stråling. Solkremer tåler derfor dårlig å bli liggende i solen, i en varm bil og lignende. Noen ganger kan man merke at kremen har blitt dårlig på at den har endret konsistens.

Å vurdere om solfilteret har beholdt sin effekt i kremen fra i fjor sommer kan være svært vanskelig, selv om kremen fremdeles er innenfor holdbarhetsdatoen. Generelt er det dermed være fornuftig å investere i ny, fersk solkrem til hver solsesong.

Solpleie ansikt

Solpleie kropp

Boots Norway © 2021