Solbeskyttelse i Norge og utlandet

doctor-picture

Solbeskyttelse i Norge og utlandet

Solens intensitet og behovet for solbeskyttelse vil variere etter årstid og værfohold, enten man holder seg i Norge eller reiser til utlandet. Ofte må man ty til sterkere midler enn solkrem for å beskytte seg mot solen.

Jo nærmere ekvator man kommer, desto sterkere blir UV-strålingen. Dette skyldes solens stilling på himmelen. Sterkere UV-stråling betyr at man må ha bedre solbeskyttelse.

 På ferie i varmere strøk bør man ta hensyn til at man trenger høyere solfaktor enn det man til vanlig trenger hjemme. Men midt på dagen vil ikke solkrem alene ofte ikke være nok. Da bør man ta pauser fra solen og oppsøke skygge. Solhatt og solbeskyttende klær er også nødvendig.

Faktisk kan solen være like intens på høyfjellet i Norge midt som sommeren som den er ved Middelhavet i samme periode. Huden trenger med andre ord like mye beskyttelse om du er på topptur i Norge i juni eller juli som om du er på ferie i Spania. Refleksjon fra snø eller vann gjør at huden utsettes for mer stråling. Det betyr høyere faktor.

Når man er på ferie i varmere strøk er det fristende å legge seg i solen så mye som mulig. Det er ikke å anbefale for hudens del. Mellom kl. 12 og 15 er solen på sitt sterkeste, og man bør sole seg i skyggen. Når man svetter mye eller bader er det også viktig å huske å smøre seg hyppig med solkrem.

Varme

Det som kan være svært annerledes i sydlige strøk enn i Norge er den intense varmen. Når man oppholder seg i temperaturer som er høyere enn det kroppen er vant til kan man få heteslag. Særlig utsatt er man hvis man ikke passer på å drikke nok. Inntak av alkohol kan gjøre faren for heteslag større, så alkohol bør unngås når man oppholder seg i ekstrem varme. Nedkjøling i form av bading eller opphold i nedkjølte rom er positivt.

Barn og eldre er særlig utsatt for heteslag. Kvalme, hodepine og svimmelhet er typiske symptomer, og opplever man dette bør man komme seg ut av solen og oppsøke kjølige omgivelser. Hjelper ikke det, bør man oppsøke helsepersonell.

Populære solkremer

Soltan Protect & Moisturise Suncare SPF30 400 ml Før:269,90

280,90

P20 Spray SPF30 100ml

202,90

Cosmica Sun Kids solspray spf 30 175 ml

249,90

NIVEA Sun Protect & Sensitive Soothing Spray SPF30

189,-

Bestselgere til ansikt

Cosmica Sun ansiktssolkrem spf 30 50 ml

199,90

Soltan Protect & Moisturise Suncare Stick SPF30

63,90

P20 FACE SPF30 50ml

202,90

Cliniderm Sun Face Cream SPF30 50 ml

229,90


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier