Kolesterolmåling

utvalgte Boots apotek tilbyr vi tjenesten kolesterolmåling. Vi måler kolesterolet og gir deg hjertesunne råd. Dette er en drop-in tjeneste og koster kr. 195.

Velkommen til oss!

Kolesterolmåling - hva er det? 

2 av 3 nordmenn kjenner ikke sitt kolesterolnivå. Kjenner du ditt?

Målet med denne tjenesten er å gi økt bevissthet på hjertesunne levevaner og betydningen av å kjenne sitt kolesterolnivå. På den måten kan du ta et større ansvar for din hjertehelse.

Vi måler ditt totalkolesterolnivå og du får vite andelen av det gode HDL-kolesterolet og det dårlige LDL-kolesterolet. Dette gir deg en pekepinn, men ikke et komplett bilde av risikoen for å utvikle hjerte-kar sykdom. 

Visste du at?

·         Kolesterol er et fettstoff som kroppen trenger f. eks som byggestein til cellemembraner og kjønnshormoner

·         Triglycerider er et annet fettstoff som finnes i blodet

·         I blodet blir kolesterol transportert som HDL og LDL

·         Et sunt kolesterolnivå betyr både at du ikke har for mye kolesterol totalt i blodet og at forholdet mellom det gode (jo høyere jo bedre) og det dårlige kolesterolet (jo lavere jo bedre) er bra

Hva kan du gjøre selv?

Hjertesunne levevaner: Alle med forhøyet kolesterol har godt av å gjøre noen forandringer i levevanene sine. Fysisk aktivitet, vektnedgang og røykeslutt påvirker kolesterolet i gunstig retning. Når det gjelder kostholdet er fettbalansen viktigst. Ved å erstatte mettet fett med umettet fett, kan totalkolesterolet reduseres. I tillegg er det hjertesunt å spise mye frukt og grønt og velge grove kornprodukter.

1.    Vær fysisk aktiv

2.    Spis hjertesunn mat

3.    Kutt ut røyken

4.    Sjekk familiehistorie

5.    Kjenn dine verdier (herunder ditt kolesterol)

Hjerte- og karsykdom er den hyppigste dødsårsaken i Norge. Du kan selv påvirke risikoen for å utvikle dette. Bruk denne informasjonen til selv å ta et aktivt valg om en sunnere livsstil.

 

Ved spørsmål, kan du kontakte Nasjonalforeningen for folkehelsen. Hjertelinjen (gratistelefon): Tlf: 23 12 00 50 (man-fre kl: 10–14). E-post: hjertelinjen@nasjonalforeningen.no

Er allmenntilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakningsvedlegget nøyeLik, Følg eller Del på sosiale medier