Influensavaksinering i Boots apotek

doctor-picture

Nå er influensasesongen rett rundt hjørnet, og du kan fremdeles ta influensavaksinen hos Boots Apotek. Vi anbefaler at du tar vaksinen så snart som mulig. Det tar ca. 10 dager før vaksinen får effekt.

På disse Boots apotek kan du sette vaksine

Det er nytt av året at Boots apotek setter influensavaksine, noe som gjør det enda enklere å gardere seg før årets influensa slår til. Den første influensatoppen er ventet rundt jul og den neste kommer som regel rundt vinterferien. Generelt er influensa verre og mer langvarig enn en forkjølelse, og symptomer som feber, kroppssmerter, hodepine, ekstrem slitenhet og tørrhoste er mer intense. 

Influensa eller forkjølelse? Finn ut mer om forskjellene.

Er du i risikogruppa?

Alle kan bli slått ut av en influensa, men hvis du er i risikogruppa kan du bli svært syk og få følgesykdommer. Hvert år dør rundt 900 personer av influensa i Norge. 

– De fleste tåler en influensa godt, selv om de blir veldig slått ut. Personer med nedsatt immunforsvar og eldre kan imidlertid bli svært syke. De kan få komplikasjoner på grunn av følgesykdommer, som for eksempel lungebetennelse. Derfor bør risikogrupper alltid vaksinere seg. Risikogrupper er eldre over 65 år, de med kronisk sykdom som diabetes, hjertekarsykdom, astma og KOLS, samt alle med nedsatt immunforsvar. I tillegg anbefaler myndighetene at gravide vaksinerer seg, forklarer Nina Glende, fag- og- kvalitetsdirektør hos Boots Norge. 

Les mer om symptomer og risikogrupper her. 

Enda enklere å ta influensavaksine

I år kan du for første gang ta influensavaksinen i nesten alle Boots´ apotek. Vaksineringen foretas av kvalifisert helsepersonell med spesialkompetanse på vaksinering. 

– Kunder som ønsker å sette vaksine hos Boots apotek tar med resept fra fastlegen eller bestiller resept på nettsiden for eVaksine. Da får du samtidig forslag til hvilket lokale apotek du kan få satt vaksinen på. Dette er et lavterskeltilbud som gjør det enklere å bestille og sette influensavaksine. Du kan sitte hjemme og bestille resepten på nettet, og etter 24 timer gå på apoteket og få satt vaksinen, sier Nina Glende. 

Tilbudet er drop-in, og alle over 12 år kan ta vaksinen hos Boots apotek. Husk elektronisk resept fra fastlege eller eVaksine 

Vaksineringen foregår i eget, skjermet rom, adskilt fra det øvrige publikumslokalet. Etter vaksinering må du vente i apotekets lokaler i 20 minutter, som en sikkerhet for deg. Du må være frisk og feberfri på vaksinasjonstidspunktet. 

Visste du at… 

… Influensavaksinen varer mellom 6 og 12 måneder, så husk å vaksinere deg på nytt hver influensasesong. 

… Det anbefales at du tar influensavaksinen i forkant av influensasesongen, men den kan også tas gjennom hele sesongen. 

… Det tar inntil 2 uker før du får full effekt av vaksinen. 

Flere bør vaksinere seg mot influensa 

Fordelen med at flere vaksinerer seg er at færre blir syke, og vi bidrar til å beskytte andre mot å bli syke. Bedre vaksinedekning bidrar også til redusert bruk av antibiotika, og utvikling av antibiotikaresistens. 

– Det er anbefalt at helsepersonell vaksinerer seg for å beskytte andre. Det er også viktig med influensavaksinering for oss som ikke er i risikogruppene. Hvis flest mulig i befolkningen vaksinerer seg fungerer vi som et skjold, og på den måten kan vi være med å beskytte andre mot å bli smittet. Myndighetene har et ønske om å oppnå en dekningsgrad på influensavaksinering på 75 prosent, det vil si at 75 prosent av befolkningen er vaksinert mot influensa. I dag er dekningen på rundt 30 prosent, opplyser Grinaker.  

Finn ut mer om influensavaksinen her. 

Influensaviruset forandrer seg

Influensaviruset endrer seg hele tiden, og det er derfor nødvendig å vaksinere seg årlig.

– Effekten av influensavaksinen varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent. Det betyr at cirka 60 prosent av de vaksinerte er beskyttet mot influensasykdom. Du kan med andre ord få influensa selv om du er vaksinert, men sykdomsløpet kan da bli noe mildere og kortere. Derfor er vanlige smitteforebyggende tiltak svært viktige selv om du er vaksinert, påpeker Grinaker. 

Har du fått influensa? Her er mange nyttige produkter for deg. 

Slik smitter influensa 

Influensa smitter hvis du puster inn dråper med influensavirus fra smittede personer som hoster eller nyser, såkalt nærdråpesmitte. Virus kan også overføres via gjenstander du tar på med hendene, for eksempel dørhåndtak. 

Her er to enkle, smitteforebyggende tiltak: 

  • Host i armkroken eller i et papirlommetørkle for å hindre virus i å spre seg. 
  • Vær nøye med håndhygiene, for eksempel ved å vaske hendene før måltider.