Fluor

doctor-picture

Fluor (fluorid) bidrar til å holde tennene friske og sterke hele livet. I riktig dosering kan fluor reparere små hull i tennene og beskytte tannemaljen mot syreskader.

Tannpuss

Tannpussen er basisen i daglig tannpleie. God tannpuss fjerner bakteriebelegg som kan skade tenner og tannkjøtt, og forebygger hull. Puss tennene med 0,1 % fluortannkrem hver morgen og kveld. Børsting med fluortannkrem anbefales fra første tann. Begynn med knapt synlig mengde tannkrem og øk deretter til en mengde som tilsvarer barnets lillefingernegl ved 1 års alder, og videre til en ertestor mengde ved 6 års alder. Velg tannbørste etter behov og barnetannbørster tilpasset munnens størrelse for å gjøre tannpussen behagelig og effektiv. Tannbørsten bør være så myk som mulig, og man bør ikke pusse for hardt, da dette kan føre til skader på tenner og særlig tannkjøtt. Voksne og store barn bør bruke tanntråd for å rengjøre alle tannens flater.

Fluortilskudd

Fluortilskudd anbefales dersom man ikke pusser tennene morgen og kveld eller hvis man av andre årsaker, som for eksempel sykdommer eller bruk av legemidler som gir munntørrhet, har økt risiko for hull i tennene. Barn som ikke bruker fluortannkrem bør bruke fluortabletter eller fluorskyll etter tannpuss. Tannlege eller tannpleier kan vurdere om det er behov for ekstra tilskudd av fluor, dersom man er i tvil.

Fluortilskuddets styrke velges ut fra alder, og det er en fordel om fluordosen fordeles utover dagen. Fluorskyllemiddel kan brukes av voksne og barn over seks år.

Skader på tennene som følge av for mye fluor sees sjelden i Norge. De fleste steder er fluorinnholdet i drikkevannet lavt. Får barn for mye fluor før de er seks år, kan det gi varige hvite prikker på tennene, dental fluorose. Det skal svært store mengder fluorid til for at inntak skal være skadelig eller livstruende.

Doseringsanbefaling for fluortabletter
6 måneder – 3 år:

0,25 mg daglig
3-12 år:  

0,25 mg x 2 daglig 
12-18 år:  

0,50 mg x 2 daglig eller 0,25 mg x 4 daglig

Voksne:  

Inntil 1,5 mg totalt i løpet av dagen

 

Kilder: Den norske tannlegeforening, Norsk helseinformatikk, Apotekforeningen

 


Aktuelle produkter

Flux sugetabletter 0,50 mg sitron 200 stk

119,90

Nycodent Fluorid+ 0,2% U/Smak 500 ml

119,90

Nycodent Fluorix 0,5 mg Tut&Ban 100 stk

37,45

Flux Strong Mint 0,2%Naf Fluorskyll 500ml

56,45


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier