doctor-picture

Hva bør reiseapoteket inneholde?

Hva du skal ha i reiseapoteket avhenger av hvor reisen går og hvem som skal være med på turen. Har du med barn, er det viktig å ha med legemidler som kan tilpasses med hensyn til dosering til barn. Husk å oppbevare alle legemidler i originalpakningene, slik at det er lett å identifisere de ulike produktene og ikke oppstår problemer ved innreise til andre land.

Et generelt reiseapotek bør inneholde produktegrupper:

Aktiv ferie

Hånddesinfeksjonsgel eller servietter er lure å ha i tursekken. Det kan være sparsomt med vaskemuligheter når man er ute på tur. God håndhygiene er den beste måten å unngå smitte på.

Ta med deg middel som beskytter mot mygg og flått når du skal ferdes i skog og mark. Husk flåttpinsett til å fjerne flåtten med.

Les mer om bitt og stikk.

Godt fottøy kan til en viss grad beskytte mot huggormbitt. Skulle du likevel være så uheldig at du blir bitt, hold bittstedet i ro og ta kontakt med lege.

Gnagsårplaster er en naturlig følgesvenn på turer der du skal gå mye. Et lett, lite førstehjelpssett bør du også ta med deg, slik at du enkelt kan ta hånd om sår og skader som måtte oppstå.

Både snø og vann reflekterer mye sol, og det er lett å bli solbrent. Bruk derfor høy solfaktor og gå for ekstra vannresistent solkrem.

Ekstra viktig til aktiv ferie:

Byferie

Drar man til en større by på ferie, vil det som regel være relativt lett å finne apotek og/eller legehjelp hvis det skulle bli nødvendig. Det er likevel lurt å ha med seg et basis reiseapotek til egenbehandling fordi utvalget kan være svært annerledes i andre land. Vær forberedt på turistdiaré (lenke til sak om turistdiaré).

Gode tips til byferien:

Solferie/Strandferie

Nok solkrem. Husk at det går en teskje (ca. 5 ml) solkrem til innsmøring av ett ansikt og en håndfull (ca. 45 ml) solkrem til innsmøring av en kropp. Huden trenger også nok fuktighet etter en lang dag i solen, så ta med aftersun. Reiser du til sydlige strøk er risikoen for solforbrenning stor. Husk å ta pauser fra solen og unngå soling mellom 12.00 og 15.00 når solen står på sitt høyeste. 

Les mer om solbeskyttelse her

Dette må med på solferie:

Reiser til eksotiske strøk

Ved reiser til eksotiske strøk bør du ha med deg et rikholdig reiseapotek. Tilgjengeligheten og kvaliteten på medisinsk utstyr, legemidler, solkremer, kondomer og annet viktig utstyr kan være svært varierende. Forfalskning av legemidler forekommer også. Faren for turistdiaré vil være større, så vær nøye med håndhygienen. Husk å ta med produkter til væskeerstatning. Du bør undersøke i god tid før reisen om det finnes sykdommer i området du skal til som det anbefales vaksine mot.

Hos Folkehelseinstiuttet finner du informasjon om hvilke vaksiner som anbefales ved reiser.

I områder der det finnes malaria, anbefales forebyggende tiltak. Du bør begrense faren for å bli stukket av mygg. Her er dekkende klær, bruk av myggmidler og myggnett viktig. Bruk av malariaforebyggende legemidler kan også være aktuelt i enkelte områder. Husk at slike medisiner må tas fra 1-2 uker før innreise i området og i minst fire uker etter at man har forlatt området. Oppsøk legen din i god tid før reisen.

I områder der det finnes zika-virus gjelder spesielle anbefalinger for gravide. Andre reisende oppfordres til å gjøre myggstikkforebyggende tiltak, som å bruke myggmidler og myggnett. Bruk av kondom er anbefalt for å minske fare for smitte. Les mer her

Tips til lange flyreiser:

Husk å bevege deg, og å drikke rikelig med vann på lange flyreiser. Det minsker faren for blodpropp.

For å gjøre reisen mer behagelig er det lurt å ha med:

Ferieapotek

Boots reisesett med øyemaske og ørepropper

63,90

Mygga Spray 9,5% Deet 75 ml

200,90

Snøgg Active First Aid Hike

207,90

P20 Spray SPF30 100ml

202,90