Menstruasjonsmerter / PMS

doctor-picture

Menstruasjonssmerter (dysmenoré) er smerter like før eller samtidig med menstruasjonsblødningen.

Et vanlig symptom er krampesmerter i midten eller nedre del av magen. Noen kvinner får smerter i korsryggen og nedover i beina. Andre blir kvalme og kan kaste opp, får hodepine, blir øre eller får svimmelhetsfølelse.

Årsaken til smerter i forbindelse med menstruasjon er ikke så godt kjent. Forskere antar at rikelig utskillelse av såkalte prostaglandiner i menstruasjonsblodet, medfører sammentrekninger og kramper i livmoren. Smertene skyldes som regel menstruasjonen i seg selv, og ikke et underliggende helseproblem. Menstruasjonssmerter forekommer hyppigst i tiden etter puberteten, men kvinner mellom 30 og 40 år rapporterer også ofte om smertefulle menstruasjoner. Menstruasjonssmertene blir ofte bedre med alderen, og mange kvinner får mindre smerter etter at de har født barn. Bruk av p-piller kan også gi mindre plager.

Personer som tidligere ikke har vært plaget med smertefulle menstruasjoner kan oppleve å få menstruasjonssmerter senere i livet, da ofte som følge av en underliggende årsak som sykdommer eller irritasjon av slimhinnen. I slike tilfeller anbefales en legeundersøkelse for å se etter eventuelle underliggende årsaker til smertene.

Behandling av menstruasjonssmerter

Mange opplever at et varmt bad og/eller en varmeflaske på mage eller rygg kan virke lindrende. Fysisk aktivitet hjelper mange.

Det finnes smertestillende legemidler som kan hjelpe ved menstruasjonssmerter. Disse bør tas ved første tegn på smerte for best effekt.

 Ved lettere smerter anbefales preparater med paracetamol. Er menstruasjonssmertene kraftigere anbefales naproxen, ibuprofen eller diklofenak.

 Ved sterke og/eller langvarige smerter bør lege kosulteres. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk av reseptfrie, smertestillende legemidler. Følg også den anbefalte doseringen på pakken

Reseptfrie legemidler ved menstruasjonssmerter:

Boots apotek har også andre smertestillende legemidler, men disse anbefales ikke som førstevalg ved menstruasjonssmerter.


Aktuelle produkter

Paracet tabletter 500 mg 20 stk

46,90

Proxan 250 mg tabletter 20 stk

87,90

Ibux tabletter 200 mg 20 stk

58,90

Voltarol 25mg drasjerte tabletter

73,90


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier