Tilgjengelig for kjøp på nett mellom 8 og 16

Dette produktet må selges med veiledning av Farmasøyt, og er derfor kun tilgjengelig for kjøp på nett mellom kl 08.00 og 16.00 på hverdager.

Du kan allikevel kjøpe produktet på ditt nærmeste Boots Apotek.

Finn ditt apotek og se åpningstider.

Egenerklæring for kjøp

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×

Akne

Akne (Kviser) er betennelser i talgkjertler i huden. Mange plages av kviser i tenårene, og flere og flere plages også i voksen alder

Dersom man plages med kviser eller akne kan en hudpleierutine egnet for fet/uren hud hjelpe.

Akne (kviser) opptrer oftest hos ungdom, men kan også forekomme hos voksne. Akne oppstår ofte i ansiktet og på overkroppen. En kvise oppstår når talg blokkerer utløpet fra hårsekker eller talgkjertler (hudormer/komedoner) og det oppstår en infeksjon forårsaket av hudens egne bakterier. Den økte talgproduksjonen skyldes at talgkjertlene stimuleres av mannlige kjønnshormoner.

Akne kan være helt overflatisk og preget av hudormer eller være dypere med røde og ømme kuler eller av større byller. 

Hvorfor får man kviser?

 Årsakene til at noen plages med kviser er sammensatte, og det er fremdeles noen ukjente faktorer som gjør at noen er mer plaget enn andre. Hvor alvorlige plagene er varierer også veldig.

Endringer i hormoner i forbindelse med pubertet og graviditet, menstruasjon og bruk av p-piller kan ha kan føre til utbrudd av kviser. Det er ikke påvist høyere nivå av mannlige kjønnshormoner hos personer som plages av akne, men det er tegn som tyder på at noen har en medfødt overfølsomhet for kroppens egne mannlige kjønnshormoner. Slike egenskaper kan være nedarvet.

Medvirkende årsaket til kviser

  • Arv/medfødte egenskaper i huden
  • Hormoner
  • Stress og mistrivsel
  • Mekanisk påvirkning (trykking, klemming, gnidning) på huden
  • Hurtigvirkende sukker ser ut til å kunne medvirke til utbrudd
  • Sminke og for fete hudpleieprodukter kan bidra til tilstopninger
  • Noen legemidler kan utløse akne

Behandling

Daglig hudpleie beregnet for uren hud anbefales. Det kan bidra til å redusere hyppigheten av utbrudd. Å pleie hud som er utsatt for akne kan kreve tålmodighet, og man vil ofte ikke se resultater før etter noen uker. Det er også viktig å opprettholde god pleie også i perioder der huden ikke har utbrudd. Å skrubbe huden forsiktig for å fjerne døde hudceller og unngå tilstoppede hårsekker og talgkjertler kan være fornuftig, men det anbefales ikke å skrubbe hud som har utbrudd.

Bruker du sminke, bør denne fjernes nøye hver kveld. Velg renseprodukter beregnet til uren hud morgen og kveld. Overdreven rengjøring er ikke å anbefale, og kan føre til økt talgproduksjon og irritasjon i huden, slik at problemene med kviser forverres. Unngå å klemme og klore på kviser og urenheter. Klemming kan forverre problemene. Ønsker du å fjerne hudormer skal dette gjøres med forsiktighet for å unngå å irritere huden unødig.

Behandlende legemidler tar sikte på å fjerne akne før det gir arrdannelse. Det finnes en rekke reseptfrie legemidler til behandling av urenheter. Preparater med benzoylperoksid finnes som gel, krem og ansiktsvask. Slike preparater dreper bakterier, åpner blokkerte porer og gjør huden mindre fet. Alvorlig akne må behandles i samråd med lege, og det finnes flere ulike reseptpliktige legemidler til behandling av alvorligere former for akne. Hvis du bruker legemidler mot kviser kan disse tørke ut og irritere huden, og det er derfor særlig viktig å tilføre fukt. Bruk da fuktighetsprodukter beregnet til uren hud som er under behandling.

Akne og sol

Mange har nok opplevd at hud som er utsatt for kviser kan bli bedre etter opphold i solen. Det er imidlertid vanlig at huden forverres igjen en stund etterpå. Dette skyldes at solen stimulerer vekst av hudceller, og kan bidra til opphopning av døde hudceller og tilstopning av hårsekker og talgkjertler.

Noen plages særlig av akne i sommermånedene. Fenomenet «Mallorca-akne» antas å oppstå som en kombinasjon av solens påvirkning på huden og bruk av fete solkremer.

Vær også oppmerksom på at en del av legemidlene som brukes ved behandling av kviser kan gjøre huden ekstra følsom for sol, slik at soling bør unngås i behandlingsperioden.

Det er viktig å huske at også uren hud kan bli solbrent og få solskader. Det finnes i dag en rekke solbeskyttende produkter med lettere, fettfrie konsistenser som er godt egnet for uren hud, og som kan brukes uten å fremkalle utbrudd av kviser.

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021